Seoul har storsatsat på att uppmuntra kvinnor att skaffa fler barn. Mellan januari och maj ökade antalet nyfödda med 6,9 procent – den högsta tillväxttakten sedan mätningarna började 1981.
Utvecklingen beror på en ökning av antalet kvinnor i tidiga 30-årsåldern, vilket lett till ett uppsving i antalet äktenskap, enligt Sydkoreas statistikmyndighet.
I Sydkorea finns ett starkt samband mellan äktenskap och barnafödande. Många statliga förmåner för barnomsorg gäller bara för föräldrar som är gifta.
Trots ökningen är födslarna i landet fortfarande långt från att ligga på en stabil nivå. Fertilitetstalet – det genomsnittliga antalet barn en kvinna förväntas få under sin livstid – låg i maj på 0,75. För att landets befolkning inte ska krympa krävs ett fertilitetstal på 2,1 barn per kvinna. Om nuvarande utveckling fortsätter väntas Sydkoreas befolkning nästan halveras till år 2100.
Analytiker menar att det finns flera orsaker till det låga födelsetalet – från höga kostnader för barnomsorg och bostäder till ett konkurrenspräglat samhälle där det är svårt att få välbetalda jobb.
Den dubbla bördan för yrkesarbetande mödrar, som både ska sköta hemmet och barnen parallellt med karriären, är en annan viktig faktor, menar de.
För att vända trenden erbjuder den sydkoreanska regeringen kontantbidrag, barnpassningstjänster och stöd för fertilitetsbehandlingar.