På tisdagen dog en 62-årig kvinna på Sardinien efter att ha ätit guacamole under en festival i slutet av juli, skriver La Repubblica.
Tidigare, den 8 augusti, avled en 36-årig kvinna som också misstänks ha förgiftats av den dödliga bakterien under samma festival. Flera personer har också behövt sjukhusvård, varav en 14-årig flicka fortfarande vårdas på sjukhus.
Utöver dödsfallen på Sardinen har två personer dött i Kalabrien. Ytterligare ett tiotal personer har vårdats på sjukhus efter att ha ätit smörgåsar med korv och kålrotsblad från ett matstånd. De ansvariga för matstånden misstänks nu för brott.
Botulism är en sällsynt men allvarlig förgiftning som orsakas av en sporbildande bakterie. När den får växa till sig bildar den ett mycket kraftfullt gift som kan orsaka andningssvårigheter, muskelförlamning – och i upp till tio procent av fallen död. Bakterien finns naturligt i viss föda, men förstörs i regel vid tillredning och konservering.