— Det har vi inte som ståndpunkt. Det tycker vi är att gå väl långt, säger Magnus Därth, vd för branschorganisationen Kött- och charkföretagen.
Det återstår en bit för att förslaget, som har tung backning av den europeiska köttlobbyn och franska bönder, ska bli verklighet. Först måste det kompromissförhandlas med EU:s medlemsländer.
Magnus Därth välkomnar dock delar av förslaget, som att ord som skinka, bringa eller filé ska reserveras för köttdetaljer. Men även produkter som chorizo och bacon.
— Vi tycker att det är rimligt att man reserverar sådana begrepp som är kopplade till delar av ett slaktat djur till kött. Det är logiskt.
Därth säger att ord som korv, burgare och bulle snarare beskriver en form mer än innehållet.
— Vi har ju medlemmar som producerar båda produkterna. Man kan ju även köpa risgrynsgröt i en korv.
Han tror att det finns en chans att de mer långtgående delarna av förslaget tas bort i kompromissförhandlingarna.
— Det finns en möjlighet att man tar chansen att förtydliga det här för konsument. Vi har egentligen luckor i lagstiftningen i dag när det gäller de här produkterna, säger han.