Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så här styrs Bandidos

Nyheter | 31/10/2008 08:13

Till skillnad från Hells Angels är Bandidos toppstyrt.

Bandidos grundades i Texas i USA 1966 av Vietnamveteraner. Till skillnad från Hells Angels är Bandidos toppstyrt. Bandidos klubbar kallas chapters.

Snäppet under moderklubben i Texas finns Europas motherchapter i Marseille. Men sedan 1996 styrs både Europa- och Sydostasienverksamheten i Danmark av Jim Tinndahn. Det finns flera medlemsländer från Europa och alla måste godkännas av National Chapter.

I Sverige finns fem Bandidosklubbar med fullvärdig status. Först måste dock en mc-klubb bli supportrar. Därefter når klubben högre status och kallas då probationary. Den sedvanliga rangordningen är supporter, hangaround, prospect och probationary.

En chapter fungerar som en förening; med president, vice president, en sekreterare, en kassör och slutligen en som svarar för säkerheten (sergeant in arms). Man har också en road captain, som ser till att klubbens medlemmar följer de egna riktlinjerna (som att köra Harley Davidson).

Vill man ha medlemskap måste man visa lojalitet. Bandidos kommer alltid före flickvänner och familj. Supportrarna ska hålla vakt, handla mat, städa, fungera som chaufför åt medlemmarna och stå till deras förfogande 24 timmar per dygn, enligt GP.

Bandidos säger själva att de kan acceptera mord och grov misshandel samtidigt som de förbjuder bankrån och våld mot kvinnor. Det är en klubb där medlemmarna ställer upp till 100 procent för varandra, men låter var och en ta ansvar för sina egna beslut.

— Man blir duktig på att leva ett gruppliv med tiden. Det är speciellt, det är som en familj. Man har mycket folk omkring sig och det är rätt skoj när man väl lärt sig, säger en medlem i en intervju med HD.

Skrivet av: