Så här styrs Bandidos

Till skillnad från Hells Angels är Bandidos toppstyrt.


Bandidos grundades i Texas i USA 1966 av Vietnamveteraner. Till skillnad från Hells Angels är Bandidos toppstyrt. Bandidos klubbar kallas chapters.

Snäppet under moderklubben i Texas finns Europas motherchapter i Marseille. Men sedan 1996 styrs både Europa- och Sydostasienverksamheten i Danmark av Jim Tinndahn. Det finns flera medlemsländer från Europa och alla måste godkännas av National Chapter.

I Sverige finns fem Bandidosklubbar med fullvärdig status. Först måste dock en mc-klubb bli supportrar. Därefter når klubben högre status och kallas då probationary. Den sedvanliga rangordningen är supporter, hangaround, prospect och probationary.

En chapter fungerar som en förening; med president, vice president, en sekreterare, en kassör och slutligen en som svarar för säkerheten (sergeant in arms). Man har också en road captain, som ser till att klubbens medlemmar följer de egna riktlinjerna (som att köra Harley Davidson).

Vill man ha medlemskap måste man visa lojalitet. Bandidos kommer alltid före flickvänner och familj. Supportrarna ska hålla vakt, handla mat, städa, fungera som chaufför åt medlemmarna och stå till deras förfogande 24 timmar per dygn, enligt GP.

Bandidos säger själva att de kan acceptera mord och grov misshandel samtidigt som de förbjuder bankrån och våld mot kvinnor. Det är en klubb där medlemmarna ställer upp till 100 procent för varandra, men låter var och en ta ansvar för sina egna beslut.

— Man blir duktig på att leva ett gruppliv med tiden. Det är speciellt, det är som en familj. Man har mycket folk omkring sig och det är rätt skoj när man väl lärt sig, säger en medlem i en intervju med HD.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.