Måndag 19 Apr
Stockholm

Kraftigt efterskalv i Pakistan

Ett efterskalv skakade svårt jordbävningsdrabbade Baluchistan i Pakistan (TT).

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ett efterskalv skakade den svårt jordbävningsdrabbade bergsprovinsen Baluchistan i sydvästra Pakistan tidigt på lördagsmorgonen. Samtidigt kommer rapporter om nöden från hjälparbetare som anlänt till avlägsna trakter, där människorna är rasande över bristen hjälp.

Efterskalvet som nådde styrka fem kom tre dagar efter den förödande jordbävningen som tog bortåt 300 människoliv i samma trakt.

Rapporten om det nya skalvet kommer från USA:s geologiska myndighet, men ingenting sade om eventuella mänskliga eller materiella skador.

Också den här gången utsattes staden Quetta. Tiotusentals människor blev hemlösa i den trakten vid jordbävningen i onsdags.

Lördagens efterskalv är det näst starkaste av de 250 som kommit de senaste dagarna.

Sjukdomar börjar nu sprida sig bland överlevare från onsdagsskalvet, varnar räddningsarbetare. Tusentals barn och kvinnor är i förtvivlat behov av förnödenheter. Och tusentals människor måste sova utomhus i denna kyliga bergstrakt - där temperaturen går ner under noll grader - sedan deras hus lagts i ruiner.

På grund av kylan har barn fått lunginflammation, diarré och kolera, säger FN:s barnfond Unicef i ett uttalande.

– Vi fruktar att antalet dödsfall blir högre. Dessa sjukdomar är livshotande om de inte behandlas i tid.

Hjälp har börjat anlända till förödda byar i avlägsna trakter, men rasande invånare säger att de omedelbart behöver tak över huvudet. Ett behov som Unicef bekräftar i ett meddelande.

Med vintern i antågande är de akuta behoven husrum, friskt dricksvatten, mat, varma kläder och sjukvård.

Barn har setts rusa efter anländande bilar, tiggande mat och dryck, berättar ögonvittnen. Boende i byn Khanozai, nära staden Ziarat har stängt huvudvägen i protest mot bristen på förnödenheter trots regeringens löften om att hjälpa dem.

– Våra barn dör, hjälp oss, skriker äppelodlaren Mohammad Khan i Khanozai.

I byn Ahmadoon berättar människor att de byggt tält av lumpor.

– Ingen i regeringen har hittills hört sig för om vårt välbefinnande, säger läraren Allah Noor.

– Våra barn har inte kunna sova på grund av kyla och fortsatta skalv i bergen. Människor går inte till sina skadade hus ens för att hämta mat eftersom de är rädda för fler skalv.

Dokumentär från jordbävningen i Pakistan 2005:

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela