Labour vinner viktigt fyllnadsval

Brittiske premiärministern Gordon Brown har fått bekräftelse på att han och hans Labourparti är på väg uppåt i opinionen.


Vid ett fyllnadsval till parlamentet i skotska Glenrothes på torsdagen vann Labourkandidaten Lindsay Roy med 19 946 röster mot 13 206 för närmaste rivalen, Peter Grant från Scottish National Party.

Roy får därmed efterträda partikamraten John MacDougall som avled nyligen.

Den forna gruvorten Glenrothes har räknats som ett starkt Labourfäste. Labour har hållit den valkretsen sedan 1950 men sedan Brown tillträdde har Labour förlorat flera viktiga fyllnadsval.

Labour har fått dras med sviktande opinionssiffror sedan Gordon Brown tog över efter Tony Blair förra året. För bara några månader sedan ifrågasattes han öppet av en grupp partikamrater, men Browns hantering av finanskrisen har fått trenden att vända.

Brown, själv skotte, bröt mot traditionen genom att själv delta i valrörelsen i Glenrothes tillsammans med hustrun Sarah. Roy, som är rektor vid Browns gamla skola, fick dessutom starkt stöd i veckan av deckarförfattaren Ian Rankin som dök upp vid ett valmöte och beskrev Roy som "enastående", rapporterar TT.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!