Torsdag 28 Okt
Stockholm

Kyrkslagsmål skylls på armenier

Patriarken av Jerusalem, Theofilos III, beskyller de armeniskortodoxa för storslagsmål i Den heliga gravens kyrka. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den grekiskortodoxe patriarken av Jerusalem, Theofilos III, beskyller de armeniskortodoxa kristna för att ha orsakat helgens storslagsmål i Den heliga gravens kyrka i staden.

– Armenierna provocerar oss hela tiden. De kräver större rättigheter och försöker få samma privilegier som vi som har haft dem i århundraden, sade Theofilos till den grekiska tv-kanalen Net på måndagen.

– De ställer till bråk i Betlehem och Getsemane, tillade han.

I söndags larmades polis när handgemänget bröt ut i gravkyrkan. Djupt troende grekiskortodoxa och armeniskortodoxa kristna pucklade på varandra, slogs med vaxljus och krucifix och försökte slita av varandra kåporna. Efteråt fick många plåstra om skärsår, blåmärken och blåtiror.

De ortodoxa och de romersk-katolska kyrkorna i Jerusalem delar på den gamla gravkyrkan, byggd just där de flesta kristna tror att Jesus korsfästes, begravdes och återuppstod. Samexistensen vilar på ett bräckligt nät av avtal som har ingåtts under seklerna.

Men samfundens rivalitet är fortfarande stor, och de bevakar varandra noga så att inga trampar in på andras område. För ordningens skull får ingen av trosriktningarna ansvara för kyrkans nycklar. De förvaras sedan århundraden hos två muslimska grannfamiljer.

Se bråket med egna ögon:

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela