Strejker och protester i Frankrike

Strejkerna är fackens medel för att protestera mot arbetsmarknadsreformerna.(TT)


En orolig vecka väntar i Frankrike till följd av strejker inom trafiksektorn och den offentliga sektorn. Strejkerna är ett av fackens medel för att protestera mot president Nicolas Sarkozys arbetsmarknadsreformer.

Hundratals inrikes- och utrikesflygningar ställdes in för tredje dagen i följd på söndagen. Air France-piloternas strejk avslutas på måndagen.

På tisdag kan resekaoset förflytta sig till järnvägen. Lokförarna genomför då den första av två strejker som olika fackförbund har utlyst. De riktar sig mot reformer i transportsektorn.

På torsdag ska lärarna demonstrera mot budgetnedskärningar som kan leda till nedläggningar av skolor. På lördag slutligen ska postanställda genomföra en endagsstrejk mot planerna på att delvis privatisera postsektorn.

Bernard Thibault, ledaren för ett av Frankrikes största fackförbund CGT, uppmanade Sarkozy att ägna arbetarnas krav lika mycket uppmärksamhet som han och andra ledare i världen ägnat åt att finna en lösning på finanskrisen.

Skrivet av:

Senaste nytt

Gävle: Polisen rapporterar om trafikolycka

Arbetslösheten i Norge ökar – 3,9 procent

Arbetslösheten i Norge steg till 3,9 procent i januari, visar färska siffror från den norska statistikbyrån SSB.

Österrikare släppt från fängelse i Afghanistan

En österrikisk 84-årig man med högerextrema kopplingar har släppts efter nio månader i fängelse i Afghanistan.

Börsen ser ut att inleda veckan nedåt

Det pekar nedåt i terminshandeln på IG Markets inför Stockholmsbörsens öppning på måndagen. Trenden är den samma i terminshandeln på ledande Europabörser.

Polisen i Huddinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Polis och ambulans kallas till Kungens kurvaleden/Videgårdsvägen me anledning av en trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Bidragsstopp: Jakt på stenmård kan upphöra

1 timme sedan
Miljoner har satsats på att försöka utrota stenmården, men nu har Naturvårdsverket avslutat finansieringen av projektet, rapporterar Kristianstadsbladet.