- Foto: Herbert Knosowski/AP/Scanpix

Hitlers hat mot judar föddes med första världskriget

Hitler var övertygad om att det "judiska giftet" tvingat hans älskade Tyskland på fall i första världskriget.


BERLIN. I en ny tysk studie av Adolf Hitlers tal framgår hur hans judehat växte sig allt starkare från och med slutet av första världskriget - i vilket Adolf Hitler deltog som korporal.

– I sin galenskap var Hitler övertygad om att "det judiska giftet" hade utsatt hans älskade Tyskland för samma sak 1918 som "cancergiftet" hade utsatt hans älskade mor för 1907, skriver historikern och journalisten Joachim Riecker, som precis släppt en bok om Hitler.

Boken heter 9 november: Hur första världskriget ledde till Förintelsen och ställer en del populära teorier om varför Adolf Hitler blev judehatare på skam.

– Kärnan i hans hat mot judarna härstammar från Tysklands förlust i första världskriget. Hitler belastade judarna för förlusten av landet, monarkins kollaps och miljoner människors ruin, säger Riecker.

Riecker menar sig kunna vederlägga teorin om att antisemitismen slog rot när den judiske läkaren Eduard Bloch misslyckades med att bota mammans cancer.

– Adolf Hitler älskade bara två saker i livet. Sin mor och Tredje riket, säger Riecker.

Men han la inte skulden på doktor Bloch.

När modern Klara dog 1907 i ett mycket smärtsamt fall av bröstcancer trodde man att hennes död var en konsekvens av blodförgiftning.

– Hitler såg hennes tillstånd som att hon "förgiftats från insidan". Hitler bodde senare i München, där judiska revolutionärer spelade en ledande roll i revolten mot monarkin den 9 november 1918. Så plötsligt drabbades han av vanföreställningen att judarna var ansvariga för Tysklands "blodförgiftning inifrån" och att de hade stulit Tysklands krigsseger, säger Joachim Riecker.

– Och eftersom denna vanföreställning återskapade det traumatiska minnet av moderns död utvecklade han den fanatiska viljan att utrota det "judiska giftet" - och trodde att Tyskland, genom att mörda judar - kunde ledas till världsdominans.

– Hans antisemitism hade ingenting att göra med dr Bloch.

Riecker har producerat ett informativt och viktigt verk, skriver Der Spiegel i en recension av boken 9 november: Hur första världskriget ledde till Förintelsen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!