Massmord bland sekter

Medlemmar från religiösa sekter blir ofta hjärntvättade. Vid ett flertal tillfällen har sekter tillsammans begått självmord eller mördat andra.


En sekt är ett parti eller ett religiöst samfund som skiljer sig från markant från de religiösa och politiska huvudlinjerna i ett samhälle. Sekternas ledare är ofta karismatiska och dyrkan av sektens idoler är en del av det religiösa utövandet. Grundaren av sekten brukar få lika hög status som en profet bland medlemmarna.

Ofta blir medlemmarna hjärntvättade och i de mest extrema sekterna förekommer kollektivt våld, självmord eller massmord.

Mord bland sekter

Branch Davidian:

Den 28 februari, 1993, tog 76 människor sina liv under en räd mot sekten i Waco, Texas.

Movement for the Restoration of the Ten Commandments of God:

Minst 336 medlemmar av sekten brände upp sig själva i en kyrka i Uganda år 2000. Senare har massgravar hittats och den totala dödssiffran tros vara mellan 660-1000 människor.

Aum Shinrikyo:

Den japanska domedagssekten blev uppmärksammad över hela världen efter en attack i Tokyos tunnelbana i mars 1995. Vid det tillfället dödades tolv personer och ytterligare 1300 människor skadades.

The Family:

Charles Manson ledde en sekt under slutet av 1960-talet och manipulerade medlemmarna till att döda andra människor. Manson avtjänar nu ett livslångt fängelsestraff.

Knutbydramat:

Under 2004 dömdes den svenske pastorn Helge Fossmo till livstids fängelse efter ett mord på sin första hustru. Pastorn ska också ha fått sin barnflicka att mörda sin andra fru.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.