- Foto: AP/Scanpix

Tecknaren bakom Muhammed-karikatyren attackerad av yxman

Kurt Westergaard, en av de som tecknade de omstridda Muhammed-karikatyrerna i Jyllands-Posten 2005, har attackerats i sitt hem.


ÅRHUS. Sent på fredagskvällen, strax efter 22, fick tecknaren Kurt Westergaard besök i sitt hem. En man, beväpnad med yxa, trängde sig in och försökte attackera Westergaard.

Kurt Westergaard lyckades ta sig in i ett rum med extra skydd och larma polisen. Mannen försökte då slå in dörren till rummet, men utan att lyckas.

När polisen anlände attackerade yxmannen polisen, som då sköt ner honom. Skadorna är inte livshotande och mannen vårdas nu på sjukhus.

Kurt Westergaard blev känd - och på många ställen hatad - 2005 när bland annat han tecknade karikatyrer av profeten Muhammed. Teckningarna publicerades i danska Jyllands-Posten och publiceringen ledde till en proteststorm mot den danska tidningen. Också danska företag utsattes för omfattande bojkotter och hård press sattes på den danska regeringen.

Yxmannen uppges, enligt SR, ha kopplingar till den terrorstämplade somaliska islamistgruppen al-Shabaab samt till al-Qaida.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/