Tisdag 27 Sep
Stockholm

Obama kräver israelisk-palestinsk fred inom två år

USA lanserar ny fredsplan. Israel avfärdar den som orealistisk.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

WASHINGTON/TEL AVIV. I ett färskt utspel kräver den amerikanska Obamaadminstrationen att israeler och palestinier har ett färdigt fredsavtal på plats inom två år.

Men Israel avfärdar tidsramen som "orealistisk".

President Obamas särskilda sändebud för Mellanöstern, George Mitchell, pekar i en rapport ut färdriktningen för fred. Och nämner specifikt år 2012 som slutdatum.

Egyptiska källor har läckt detaljer ur planen till den arabiskspråkiga tidningen Al-Ahram. Och enligt planen ska såväl Israel som palestinierna skriftligt garantera sina förpliktelser inför de avgörande slutförhandlingarna, säger en talesman för det egyptiska utrikesdepartementet till Al-Ahram.

Palestiniernas president Mahmoud Abbas träffar sin egyptiske kollega, Hosni Mubarak, i turistorten Sharm el-Sheik under måndagen för att diskutera Israels senaste bud om att återuppta samtalen med Palestinska myndigheten.

Israels premiärminsiter Benyamin Netanyahu förklarade också han sin optimism på måndagen till sina partikamrater i högerpartiet Likud.

- Under de senaste veckorna har jag känt att det något i luften har förändrats och jag hoppas att detta kan mogna och att den diplomatiska processen kan påbörja, sa Netanyahu till Likudgruppen i det israeliska parlamentet, Knesset.

Men Netanyahus utrikesminister, Avigdor Lieberman, säger samtidigt att amerikanerna är tidsoptimistiska.

- Det här är inte ett realistiskt mål. Vi behöver inleda direkta samtal utan att binda oss till någon tidsram, säger utrikesminstern enligt Haaretz.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.