Obama kräver israelisk-palestinsk fred inom två år

USA lanserar ny fredsplan. Israel avfärdar den som orealistisk.


WASHINGTON/TEL AVIV. I ett färskt utspel kräver den amerikanska Obamaadminstrationen att israeler och palestinier har ett färdigt fredsavtal på plats inom två år.

Men Israel avfärdar tidsramen som "orealistisk".

President Obamas särskilda sändebud för Mellanöstern, George Mitchell, pekar i en rapport ut färdriktningen för fred. Och nämner specifikt år 2012 som slutdatum.

Egyptiska källor har läckt detaljer ur planen till den arabiskspråkiga tidningen Al-Ahram. Och enligt planen ska såväl Israel som palestinierna skriftligt garantera sina förpliktelser inför de avgörande slutförhandlingarna, säger en talesman för det egyptiska utrikesdepartementet till Al-Ahram.

Palestiniernas president Mahmoud Abbas träffar sin egyptiske kollega, Hosni Mubarak, i turistorten Sharm el-Sheik under måndagen för att diskutera Israels senaste bud om att återuppta samtalen med Palestinska myndigheten.

Israels premiärminsiter Benyamin Netanyahu förklarade också han sin optimism på måndagen till sina partikamrater i högerpartiet Likud.

- Under de senaste veckorna har jag känt att det något i luften har förändrats och jag hoppas att detta kan mogna och att den diplomatiska processen kan påbörja, sa Netanyahu till Likudgruppen i det israeliska parlamentet, Knesset.

Men Netanyahus utrikesminister, Avigdor Lieberman, säger samtidigt att amerikanerna är tidsoptimistiska.

- Det här är inte ett realistiskt mål. Vi behöver inleda direkta samtal utan att binda oss till någon tidsram, säger utrikesminstern enligt Haaretz.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.