al-Shabaab stoppade mathjälp till Somalia

Terrorshejk: "Vi kommer aldrig släppa in dem igen."


MOGADISHU. FN:s livsmedelsprogram, World Food Program (WFP), avbryter all verksamhet i Somalia efter angrepp och orimliga krav från terrororganisationen al-Shabaab, som förra året svar trohet till Usama bin Laden.

Det innebär att en miljon människor riskerar att dö av svält.

"Tilltagande hotelser och attacker mot humanitära operationer har i likhet med en rad oacceptabla krav från väpnade grupper gjort det i praktiken omöjligt för World Food Programme att fortsätta försöka nå uppemot en miljon behövande i södra Somalia", skriver WFP i ett uttalande.

"Personalens säkerhet är mycket viktig för WFP", fortsatte FN-organet.

Nyligen fick utländska hjälporganisationer som vill fortsätta hjälpa nödsatta i området en lista med elva regler av al-Shabaab. Bland annat:

- De får inte verka för demokrati

- De får inte verka för kvinnors rättigheter

- De får inte fira jul

- De får inte fira internationella kvinnodagen

- De får inte högtidlighålla världsaidsdagen

Dessutom ålade man hjälporganisationerna att betala en "registreringsavgift" på 20 000 dollar två gånger om året.

En ledande företrädare för al-Shabaab i den somaliska hamnstaden Kismayu jublar över att WFP lägger ner verksamheten i södra delen av landet.

- Det är med stor glädje vi ser WFP och andra spionorganisationer avbryta sin inblandning i Somalia. Vi kommer aldrig att släppa in dem igen, sade schejk Ibrahim Garweyn till nyhetsbyrån Reuters.

- Vi har ett fantastiskt land och vi kan odla våra egna grödor.

/
/
/
WFP
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Aktiespararna om Thunberg: "Snälla, väx upp"

Stockholmsbörsen på väg mot dyster inledning

Stockholmsbörsen förväntas öppna med en svag nedgång enligt IG Markets. Detta efter att handeln backat under gårdagseftermiddagen och stängt nedåt.

Efter ryska rykten: Nej, Charles är inte död

Nyheten slog ned som en bomb i ryska medier under måndagen: Storbritanniens kung var död. Men det var han inte.

SBAB sänker bolåneräntorna

Statliga banken SBAB sänker listräntorna för bolån med 0,05 procentenheter gällande bindningstider på tre månader och ett år.

Flera brister vid utvärdering av bistånd

Gott om information om verksamheters resultat – men när det kommer till långsiktiga effekter brister det. Regeringens rapportering av biståndets resultat saknar dessutom ofta den information som riksdagen efterfrågar.

Tre till sjukhus efter gasexplosion

1 timme sedan
Tre personer vårdas på sjukhus efter en misstänkt gasexplosion på Stena Aluminium i Älmhult. Olyckan inträffade vid halv åtta-tiden under måndagskvällen, rapporterar lokala medier.