Kaliforniens marijuanalag skapar förvirring
I delstaten Kalifornien kan man köpa medicinsk marijuana på recept. Men lagen skapar stora oklarheter om vad som gäller.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
LOS ANGELES. I Kalifornien kan man sedan 2003 köpa medicinsk marijuana om man har ett id-kort som bekräftar att man lider av någon typ av kronisk sjukdom vars symptom kan mildras av cannabisintag.
Men den medicinska marijuanan är omstridd och många menar att i princip vem som helst kan få tillstånd att handla cannabis. Nu vill de rättsvårdande instanserna få ordning på gräsgeschäftet.
Bara kollektivmedlemmar
Delstatliga åklagare i Kalifornien menar nu att de kollektiv som har rätt att saluföra marijuana inte har rätt att sälja narkotikan utan bara har rätt att förse medlemmar som aktivit deltar i cannabisodlingen.
Men apoteken hävdar å sin sida att det är absurt att utgå från att de ska driva "kollektivjordbruk i Sovjetstil" och att utesluta kontantbetalning för det gröna guldet över disk.
När Los Angeles kommun marijuanaförordning löper ut i januari/februari i år lär den infekterade debatten om hur marijuanaförsäljningen ska gå till blossa upp på nytt.
Konflikten går tillbaka till delstatens lag om medicinsk marijuana från 2003 och i princip handlar bråket om en enda mening i lagtexten.
Ingen vet vad som gäller
Yamileth Bolanos, som driver PureLife Alternative Wellness Center, ett alternativt hälsocentrum som också säljer marijuana och jobbar politiskt med frågan, konstaterar att ingen vet vare sig ut eller in.
- Lagen är konstig på flera sätt. Där finns stora gapande hål. Det är väldigt förvirrande för alla, också åklagare och polis. Det är som bibeln, alla tolkar den som de vill, säger Yamileth Bolanos till LA Times.
Förvirringen skulle kunna undanröjas av Kaliforniens lagstiftande församling, men lagstiftarna vilar på hanen. De vill inte ta i frågan.
Förvirringen tilltar
Och statsåklagaren, som skrivit de riktlinjer som förklarar hur lagen ska tolkas, har ännu inte svarat mot önskemål om att uppdatera dessa riktlinjer efter att flera domstolsbeslut nyligen har fått förvirringen att tillta.
I stället tycks det bli domstolarna som också framöver får skapa klarhet från fall till fall.
- Det är synd att domstolarna ska behöva ge klarhet när lagstiftarna skulle kunna göra det mycket snabbare och faktiskt tänka igenom frågan, säger San Diegos distriktsåklagare Bonnie Dumanis, som ihärdigt drivit flera mål mot marijuanaapotek.
Kan inte åtalas
Meningen i lagtexten som utlöser konflikten säger att patienter och deras vårdgivare "som kollektivt eller kooperativt odlar marijuana i medicinskt syfte inte ska kunna åtalas i enlighet med brottsbalken". Lagen säger vidare att de inte kan åtalas för bland annat "illegal försäljning".
Marijuanalobbyister hävdar att det innebär att kollektiven kan sälja. Men många brottsbekämpare menar att meningen innebär att kollektiv inte kan åtalas för försäljning när de odlar marijuanan, men att de inte har rätt att därefter sälja den.
Vad är ett kollektiv?
Ingen vet heller riktigt vad som - i lagen mening - utgör ett kollektiv. Åklagare hävdar att en verksamhet inte kan sägas utgöra ett kollektiv om medlemmar helt enkelt kan skriva in sig, lämna över pengar och lämna stället med marijuana i handen. Och just så jobbar lejonparten av Kaliforniens marijuanaapotek.
Lobbyisterna för medicinsk marijuana pekar på att väldigt sjuka personer har svårt att bidra med något annat än pengar.
Och ingenstans i lagen tydliggörs vad som utgör ett kollektiv.
Två domstolsutslag under de senaste veckorna pekar åt två helt olika håll.
"Kan vara lagligt att sälja över disk"
Edmund G Brown, kalifornisk chefsåklagare och delstatens högste juridiske tjänsteman, som i augusti 2008 skrev riktlinjerna för hur medicinsk marijuana ska hanteras, noterade då att marijuanaapoteken visserligen "inte är erkända i delstatlig lagstiftning", men uttryckte uppfattningen att "ett välorganiserad och välskött kollektiv eller kooperativ som säljer marijuana över disk kan vara lagligt".
Men sedan dess har en rad domar fallit som åklagarna menar stöder uppfattningen att kollektiv får odla marijuana, men inte sälja det.
Ligger lågt
Och Edmund G Brown, som avser att kandidera till guvernör för Kalifornien, ligger lågt än så länge.
- Jag tror att han upplever ett tryck på att sätta ner foten. Hans uppfattning behöver revideras, säger David Berger vid Los Angeles åklagarkammare till LA Times.
Men kanske får frågan vänta på att avgöras när Kalifornien ska folkomrösta om en legalisering av marijuana på alla fronter mot slutet av året.