Torsdag 6 Okt
Stockholm

USA visste att bombmannen var på väg

Flight 253 utsattes på juldagen för ett kapningsförsök.
1 av 3
Flight 253 utsattes på juldagen för ett kapningsförsök. Foto: Charles Rex Arbogast/AP/Scanpix
Umar Farouk Abdulmutallab - numera känd som bombmannen.
2 av 3
Umar Farouk Abdulmutallab - numera känd som bombmannen. Foto:
3 av 3

Umar Farouk Abdulmutallab skulle ha förhörts vid landning i Detroit var planen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

WASHINGTON. USA:s gränsskydd var väl medvetna om att den så kallade bombmannnen - Umar Farouk Abdulmutallab - var på väg mot Detroit i Nortwest Airlines Flight 253 på juldagen. Planen var att förhöra honom så fort han landat.

Innan dess hann Abdulmutallab dra fram en sprängladdning i sin flygplansstol och övermannas av en uppmärksam holländsk filmare som såg att det brann i Abdulmutallabs knä.

Kände till extremistkopplingar

Källor i Washington berättar för Los Angeles Times att säkerhetspersonal vid USA:s gränskontroll kände till att en av passagerarna hade kopplingar till extrema grupperingar.

Den nya informationen visar att gränskontrollen hade upptäckt nigerianens extremistkopplingar i en databas, trots de underrättelsemissar som president Obama kritiserat.

"Beslutet hade fattats"

- Folket i Detroit var beredda att kolla upp honom under en inspektion. Beslutet hade fattats. Databasen hade plockat upp UD:s oro för den här killen, att han hade haft samröre med extrema element i Yemen, säger en högt placerad företrädare för de rättsvårdande myndigheterna till LA Times.

Hade underrättelseinformationen upptäckts tidigare hade Abdulmutallab kunnat förhöras på flygplatsen Schiphol i Amsterdam.

- De hade kunnat fatta beslut om att inte släppa honom ombord på planet, säger samma seniora brottsbekämpare, som på grund av det delikata ärendet vill vara anonym, till Los Angeles Times.

Vita huset: "Ingen vidare granskning"

Men en företrädare för Vita huset sa på onsdagen att informationen inte hade resulterat i vidare granskning innan den misstänkte hade lämnat Schiphol. Abdulmutallabs namn fanns i en databas som innehåller en halv miljon namn på personer som misstänks ha extrema kopplingar, men som inte anses utgöra hot.

Därför hade gränskontrollen väntat med att förhöra honom till ankomsten i USA, säger talespersonen.

 

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.