Stockholm

Cyperns sexhandel blomstrar

Nu inför regeringen flera skärpningar av lagen.


Läs mer

CYPERN. Människohandel för sexuella ändamål är i princip riskfritt på Cypern.

Sexhandeln med unga kvinnor från fattiga länder blomstrar på Cypern. Det hävdar de organisationer som har samlats på ön för en konferens om handel med människor för sexuella ändamål, så kallad trafficking.

Tidigare utfärdade Cypern en typ av visum kallat "artistvisum" åt utländska gästarbetare anställda som dansare eller sångerskor på klubbar och barer. Visumet missbrukades ofta och kvinnorna tvingades in i prostitution.

Nu avskaffas artisvisumet. Samtidigt höjs maxstraffet för handel med utsatta människor till 15 års fängelse (20 år om offret inte är myndigt). Men kritikerna menar att åtgärderna kommer att ha begränsad effekt.

–Det räcker inte. Polisens enhet mot trafficking måste förstärkas. Den består av fyra personer medan enheten mot tjuvjakt består av elva poliser, säger Androula Henriques, talesman för en schweizisk organisation.

Traditionellt kommer de prostituerade kvinnorna på Cypern från östeuropeiska länder som Moldavien och Ukraina men Rita Superman som leder polisens arbete mot verksamheten säger att det mönstret har förändrats.

TT / Peder Broberg

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.