Mulla Krekar utvisades från Norge 2003, men utvisningen kan inte verkställas eftersom han riskerar dödsstraff i hemlandet Irak.
1 av 2
Mulla Krekar utvisades från Norge 2003, men utvisningen kan inte verkställas eftersom han riskerar dödsstraff i hemlandet Irak. - Foto: CORNELIUS POPPE / SCANPIX
Natten mot måndagen sköt beväpnade gärningsmän mot den tidigare terrorledaren Mulla Krekars hem i Oslo.
2 av 2
Natten mot måndagen sköt beväpnade gärningsmän mot den tidigare terrorledaren Mulla Krekars hem i Oslo. - Foto: HEIKO JUNGE/Scanpix

Attentat mot mulla Krekar

Den ökände mulla Krekars svärson skadades när ett flertal skott avlossades mot den tidigare rebelledarens hem i Oslo.


OSLO. Flera gärningsmän avlossade ett flertal skott mot mulla Krekars hem natten mot måndagen. De försökte också tränga sig in i den ökände före detta terrorledarens hem, uppger norska Aftenposten.

Enligt polisen sköt gärningsmännen in i bostaden från en trappa precis utanför ingången till lägenheten på våning fem på en adrwess i centrala Oslo. Flera tomhylsor har hittats på platsen.

- Klockan 01:54 fick vi larm om att det avfyrats flera skott. Det sköts från utsidan och in i lägenheten som tillhör mulla Krekar, säger polisens insatsledare, Kjell Jan Kverme, till Aftenposten.

Opererades i natt

Krekar  svärson träffades i armen och skadades av ett skott, men han ska inte vara allvarligt skadad. Han opererades under natten på sjukhus.

Enligt uppgifter ska två män ha försvunnit från platsen efter skottlossningen. Fem personer befann sig i bostaden. De har nu tillsammans med mulla Krekar förts till skyddat boende.

- Familjen är svårt skakad av det som hänt. Händelsen var mycket skrämmande, men jag vill av hänsyn till polisutredningen inte gå in på detaljer, säger Krekars advokat, Brynjar Meling, till Aftenposten.

Terrorledaren utvisades

Mulla Krekar heter egentligen Najmuddin Faraj Ahmad och kom till Norge från norra Irak som kvotflykting 1991.

Under perioden 1991 till 2002 ledde han den islamistiska terrororganisationen Ansar al-Islam. Mulla Krekar har anklagats för att ha kontakt med Usama bin Ladin och al-Qaida.

Krekar utvisades från Norge 2003, men utvisningen har ännu inte verkställts eftersom han riskerar dödsstraff i Irak.

Senast i november 2009 sa han i en intervju med en arabisk tevekanal att bin Ladin bör bli ledare för en ny muslimsk stat.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Försäljningslyft för kosmetikabjässen L'Oréal

Aktien i L'Oréal – stor fransk tillverkare av kosmetika – lyfter med över 6 procent på Parisbörsen efter en rapport som visar på bättre försäljning än väntat i första kvartalet.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Facket om Kinberg Batra: Toxisk ledarstil

Facket riktar hård kritik mot landshövding Anna Kinberg Batra, vars ledarstil beskrivs som toxisk.

Kinesiska miljonstäder sjunker

Nästan hälften av Kinas storstadsområden sjunker mer än tre millimeter om året, visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science. 270 miljoner personer bor i områdena vilket motsvarar 29 procent av Kinas befolkning, rapporterar CNN.

Två gripna för attack mot Navalnyjs stabschef

Två personer har gripits i Polen, misstänkta för att i Litauen ha attackerat den döde ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs tidigare stabschef med en hammare.