Söndag 16 Maj
Stockholm

Attentat mot mulla Krekar

Mulla Krekar utvisades från Norge 2003, men utvisningen kan inte verkställas eftersom han riskerar dödsstraff i hemlandet Irak.
1 av 2
Mulla Krekar utvisades från Norge 2003, men utvisningen kan inte verkställas eftersom han riskerar dödsstraff i hemlandet Irak. Foto: CORNELIUS POPPE / SCANPIX
Natten mot måndagen sköt beväpnade gärningsmän mot den tidigare terrorledaren Mulla Krekars hem i Oslo.
2 av 2
Natten mot måndagen sköt beväpnade gärningsmän mot den tidigare terrorledaren Mulla Krekars hem i Oslo. Foto: HEIKO JUNGE/Scanpix

Den ökände mulla Krekars svärson skadades när ett flertal skott avlossades mot den tidigare rebelledarens hem i Oslo.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

OSLO. Flera gärningsmän avlossade ett flertal skott mot mulla Krekars hem natten mot måndagen. De försökte också tränga sig in i den ökände före detta terrorledarens hem, uppger norska Aftenposten.

Enligt polisen sköt gärningsmännen in i bostaden från en trappa precis utanför ingången till lägenheten på våning fem på en adrwess i centrala Oslo. Flera tomhylsor har hittats på platsen.

- Klockan 01:54 fick vi larm om att det avfyrats flera skott. Det sköts från utsidan och in i lägenheten som tillhör mulla Krekar, säger polisens insatsledare, Kjell Jan Kverme, till Aftenposten.

Opererades i natt

Krekar  svärson träffades i armen och skadades av ett skott, men han ska inte vara allvarligt skadad. Han opererades under natten på sjukhus.

Enligt uppgifter ska två män ha försvunnit från platsen efter skottlossningen. Fem personer befann sig i bostaden. De har nu tillsammans med mulla Krekar förts till skyddat boende.

- Familjen är svårt skakad av det som hänt. Händelsen var mycket skrämmande, men jag vill av hänsyn till polisutredningen inte gå in på detaljer, säger Krekars advokat, Brynjar Meling, till Aftenposten.

Terrorledaren utvisades

Mulla Krekar heter egentligen Najmuddin Faraj Ahmad och kom till Norge från norra Irak som kvotflykting 1991.

Under perioden 1991 till 2002 ledde han den islamistiska terrororganisationen Ansar al-Islam. Mulla Krekar har anklagats för att ha kontakt med Usama bin Ladin och al-Qaida.

Krekar utvisades från Norge 2003, men utvisningen har ännu inte verkställts eftersom han riskerar dödsstraff i Irak.

Senast i november 2009 sa han i en intervju med en arabisk tevekanal att bin Ladin bör bli ledare för en ny muslimsk stat.

Kommentera
Kopiera länk
Dela