Blair förnekar hemlig deal med Bush

Storbritanniens tidigare premiärminister grillas om Irak.


LONDON. Storbritanniens före detta premiärminister Tony Blair fick betala ett högt politiskt pris för kriget i Irak.

Blair, som lyckades föra tillbaka Labourpartiet till makten efter 18 år i den politiska kylan, hade nog hoppats på ett bättre eftermäle än det som George W Bushs lakej.

Och det har inte lagt sig än.

Under fredagen får Tony Blair stå till svars inför en särskild prövningskommitté som ska granska Irakkriget.

Och innan förhandlingarna bröts för lunch förnekade den tidigare ledaren att han slutit en hemlig överenskommelse med dåvarande USA:s president George W Bush vid ett privat möte under 2002 på presidentens ranch om att gå till angrepp mot Irak.

Den tidigare premiärministern frågades också ut om påståendet att den irakiske diktatorn Saddam Hussein skulle ha haft kemiska vapen, redo att avfyras med missiler inom 45 minuter, som Blair till en början motiverade kriget med.

- Det hade varit bättre om rubrikerna om detta hade korrigerats, sa Blair.

Tony Blair försvarade beslutet och värjde sig mot varje antydan om en sammansvärjning.

- Det här handlar inte om en lögn eller en konspiration eller ett bedrägeri. Det handlar om ett beslut.

- Och beslutet jag tog, grundat i Saddams historia, hans tidigare användande av kemiska vapen. Givet den dryga miljon människor vars död han orsakade, givet de tio år långa brotten mot FN:s sanktioner, kunde vi riskera att den här mannen kan återskapa sina massförstörelsevapen? Eller hade det varit en ansvarslös risk?

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Den tidigare kryptovalutakungen Sam Bankman-Fried döms till 25 års fängelse av en federal domstol i New York. Jag kastade bort allt och det hemsöker mig varje dag, säger 32-åringen i rätten.

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.

Polisen i Vaggeryd rapporterar om trafikolycka

"Flera polispatruller på plats vid trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

1 timme sedan
Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.