Fredag 27 Maj
Stockholm

Nioårig flicka födde en bebis

City Evening News i Changchun rapporterar om en nioårig flicka som födde ett barn på stadens sjukhus.
1 av 2
City Evening News i Changchun rapporterar om en nioårig flicka som födde ett barn på stadens sjukhus. Foto:
Många unga flickor blir gravida i Kina. Mellan 30 och 50 procent av aborterna kan vara genomförda på skolflickor. Flickan på bilden har inget samband med artikeln.
2 av 2
Många unga flickor blir gravida i Kina. Mellan 30 och 50 procent av aborterna kan vara genomförda på skolflickor. Flickan på bilden har inget samband med artikeln. Foto: AP/Scanpix

En nio år gammal flicka har blivit mamma.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

CHANGCHUN. En blott nio år gammal flicka förlöste den 27 januari ett pojkbarn på 2,75 kilo.

Det var på gynekologiska avdelningen på centralsjukhuset i Changchun i nordöstra delen av Kina som den ytterst ovanliga patienten två dagar innan förlossningen.

Hon hade då varit gravid i åtta och en halv månad. Pojken förlöstes med kejsarsnitt.

Flickan ska enligt uppgifter till City Evening News vara från staden Songyuan och se mycket mogen ut för sin ålder. Men i övrigt var sjukhuspersonalen mycket hemlighetsfull.

Likställs med våldtäkt

Det är oklart hur flickan blivit gravid, men familjen ska ha polisanmält händelsen.

- Kvinnor under 14 års ålder är inte könsmyndiga och därför är varje argument om att det skulle ha varit frivilligt irrelevant i juridisk mening. Alla som har en sexuell relation med en flicka under 14 begår våldtäkt och ska straffas hårt, säger advokaten Liu Gongcheng.

5-åring blev gravid

Att flickor får barn så pass tidigt är förstås ytterst ovanligt. Flickor inträder vanligen i puberteten först i elvaårsåldern och uppåt.

Men i maj 1939 blev femåriga Lina i Peru gravid och gav liv åt ett spädbarn utan större komplikationer.

Att nioåringar blir gravida hör visserligen inte till vanligheterna, men att unga flickor blir gravida i Kina är tyvärr en krass del av verkligheten.

30 % av aborterna

En rapport från ett sjukhus i Shanghai avslöjade att ungefär 30 procent av de kirurgiska aborterna genomförs på barn som fortfarande går i skolan.

Ett sjukhus som ägs och drivs av Folkets befrielsearmé - Kinas väpnade styrkor - rapporterar också att 50 procent av de aborter de genomför utförs på kvinnor i gymnasiet eller yrkesskolor.

Kommentera
Kopiera länk
Dela