Stockholm

Rödgröna vill bygga billiga bostäder för ungdomar

De rödgröna presenterade idag sin bostadspolitik.
De rödgröna presenterade idag sin bostadspolitik. Foto: Bertil Ericson/SCANPIX

De tre rödgröna partierna presenterade i dag sin bostadspolitik. Bland annat vill de att staten ska bygga billiga bostäder för ungdomar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vänsterpartiets Lars Ohly menar att dagens system inte lyckas tillgodose billigare lägenheter för dem som har lite pengar, i synnerhet ungdomar.

– Kommunpolitikerna har många gånger gjort vad de har kunnat och det är inte där som felet har funnits. Felet är att det inte har funnits en statlig bostadspolitik som har matchat kommunpolitikerna. Nu behövs bägge delarna på plats. Det är den statliga bostadspolitiken som vi försöker lägga på plats nu, säger vänsterpartiets ledare Lars Ohly.

Förslaget innebär en återgång till hur bostadspolitiken såg ut innan 2006 när socialdemokraterna satt i regeringen.

– Men det kommer att styras mycket tydligare; bara till de kommuner som faktiskt har bostadsbrist, bara till de byggherrar som bygger klimatsmart och billigt,  säger Mona Sahlin till Sveriges Radio.

Kritiken från alliansen lät inte vänta på sig. Mats Odell, ansvarig minister för bostadsfrågor, menar att de rödgrönas förslag kan leda till att priserna skjuter i höjden.

- Varken jag eller byggindustrin anser att det här spelar någon positiv roll. Vi har faktiskt facit i handen, det här är ju en ny skiss som vänsterpartierna kommer med.

I stället menar han att helt andra åtgärder behövs.

– Det handlar mycket mer om att nu börja pressa priserna, förbättra konkurrensen än att skjuta till nya pengar som bara driver upp priserna, säger Mats Odell till Sveriges Radio.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.