Från det som kallats den "leende döden".
1 av 4
Från det som kallats den "leende döden". - Foto: Gerald Herbert/AP/Scanpix
Det kan rädda tusentals människor tror forskarna.
2 av 4
Det kan rädda tusentals människor tror forskarna. - Foto: RAMON ESPINOSA/SCANPIX
Ja, faktiskt. Ipren kan rädda jordbävningsoffer.
3 av 4
Ja, faktiskt. Ipren kan rädda jordbävningsoffer.
Men nu visar det sig att de kan räddas av en helt vanlig Ipren.
4 av 4
Men nu visar det sig att de kan räddas av en helt vanlig Ipren. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Ipren kan rädda jordbävningsoffer

En enda huvudvärkstablett innehållande det aktiva ämnet paracetamol - som finns i bland annat Ipren - kan rädda jordbävningsoffer som hotas av njursvikt.


Överlevande som räddats ur rasmassorna i till exempel Haiti dör ofta ändå inom minuter - på grund av njursvikt.

Det är "krossyndromet" - eller rabdomyolys som den medicinska benämningen lyder - som gör att förstörd muskelvävnad översvämmar njurarna och försätter dem ur funktion så snart man befriats ur grushögarna.

Men nu visar den senaste forskningen att man kan parera den här risken så enkelt som genom att svälja en enda huvudvärkstablett. Om den - i likhet med populära Ipren - innehåller det aktiva ämnet paracetamol.

- När man räddar ett jordbävningsoffer lättar trycket mot musklerna och njuren sviktar. Det är som en kedjereaktion och paracetamol blockerar det, säger Olivier Boutaud från Vanderbiltuniversitetet i Nashville, Tennessee, som leder forskningsarbetet, till New Scientist.

"Den leende döden"

Forskarnas revolutionerande genombrott kan nu sätta punkt för de frustrerande misslyckanden som räddningsarbetare som grävt fram folk ur rasmassorna gång på gång tvingats genomleva.

I Kina, där fenomenet upptäcktes första gången, kallar man det "den leende döden" eftersom till synes oskadda offer för jordbävningar plötsligt dog så fort man räddat dem.

Även om forskningsresultaten kommer för sent för att rädda liv i jordskalvsdrabbade Haiti är Olivier Boutaud hoppfull inför framtiden. Och han tror att behandlingen enkelt kan utvärderas innan eller rentutav under nästa stora jordbävning.

- Vi vet inte än om det fungerar eller hur tidigt man måste få i sig paracetamol för att det ska förhindra njurskador. Men vi måste prova det för det skulle kunna rädda tusentals liv.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Oljepris upp efter rapporter om attack

Här är hoten mot lägre ränta

Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Medieuppgifter: Israel har attackerat mål i Iran

2 timmar sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

2 timmar sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.