Lördag 3 Dec
Stockholm

Soldaterna kan ha tagit av sig hjälmen

1 av 3
2 av 3
3 av 3
. Foto: Henrik Eskilsson/FS18/Försvarsmakten

De båda svenska officerarna, Gunnar Andersson och Johan Palmlöv, bar skyddsväst. Men de kan ha tagit av sig hjälmarna minuterna innan de sköts till döds

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

MASAR-E SHARIF. De två svenska officerare som sköts till döds i Afghanistan i söndags, löjtnant Gunnar Andersson, 31, från Stockholm och kapten Johan Palmlöv, 28, från Sundbyberg, bar skyddsvästar när de var ute på uppdrag.

Men de kan ha tagit av sig sina hjälmar - och därmed gjort sig till måltavlor för talibanerna. Det berättar överstelöjtnant Gustaf Wallerfelt till Dagens Nyheter.

- Våra soldater ingick i en fotpatrull som befann sig utanför en liten by för att visa upp sig och för att förbättra säkerhetsläget för lokalbefolkningen i området, säger Gustaf Wallerfelt till tidningen.

Där möttes de av fientlig eldgivning.

- Just nu vet jag bara att någon öppnade eld mot en av våra patruller med ett finkalibrigt vapen när den befann sig strax utanför byn Gurgit Tappe, nära Charbal, cirka 40 kilometer väster om Mazar-e Sharif, säger överstelöjtnanten till DN.

Och i syfte att komma de lokala byborna närmare brukar de svenska soldaterna släppa på skyddet. Det gjorde dem den här gången också till en lätt måltavla.

- De hade ordinarie skydd. Vanligen försöker vi ta av oss hjälmen för att visa lokalbefolkningen att vi är där för att hjälpa. Sedan bär varje soldat ett kroppsskydd som står emot finkalibrig eld, säger Gustaf Wallerfelt till DN.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

ABB betalar miljardböter

Publicerades: 1 timme sedan

Ramaphosa duckade nytt krismöte

Publicerades: 1 timme sedan

Så mycket tjänar SMHI:s generaldirektör Håkan Wirtén

Publicerades: 2 timmar sedan

Polisen i Karlshamn rapporterar om bråk

Publicerades: 2 timmar sedan

Svajig handel på Wall Street efter jobbrapport

Publicerades: 2 timmar sedan

Man skadad efter larm om skottlossning

Publicerades: 3 timmar sedan

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.