Måndag 24 Jan
Stockholm

Pensionärer kidnappade bankman

1 av 2
2 av 2

Hämnades på finanskrisen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

BAYERN. Fem pensionärer tyckte att deras finansielle rådgivare, James A, blåst dem på 3,5 miljoner dollar.

I ett desperat försök att återkräva honom på sina pengar kidnappade de honom förra sommaren i James A:s hemstad Speyer, förde bort honom i bil och höll honom som gisslan i bayerska Chieming, nästan 50 mil bort.

Nu åtalas fyra av de fem pensionärerna för människorov. En av dem är för sjuk för att genomgå rättegång.

"Lögnare och bedragare"

Pensionärligans ledare, 74-årige Roland K, står rätryggad i rättssalen och säger sig själv vara offret. Den kidnappade bankmannen beskriver han som en "lögnare och bedragare".

I rättssalen beskriver Roland K med hela kroppen hur de förde bort James A i bilen, hur han fick krypa ner i baksätet och hur han band fast den kidnappade mannen med silvertejp.

Bayersk semester

Inte med en min röjer 74-åringen ånger eller skuldkänslor.

Tvärtom menar han - trots att han precis visualiserat för rätten hur James A bands fast i bilen - att bankmannen bara bjudits med på en "semesterresa" i några dagar. En semester under vilken han "i sitt hjärta" skulle känna efter från vilket konto han ville återbetala de blåsta pensionärerna.

Slutligen skrev kidnappare och offer ett gemensamt fax till en finansexpert i Schweiz som skulle föra över pengarna. Men något svar kom aldrig.

- Vi visste inte att han var på semester i fyra veckor. Det visste han, säger Roland K och pekar på James A.

Misshandlad vid flyktförsök

Kidnappningsoffret själv vittnar om att han vid ett flyktförsök blivit svårt misshandlad. Roland K svarar däremot på frågan om hur han förklarar James A:s blodiga skjorta:

- Ingen aning.

Själv förnekar James A att han skulle ha lurat av någon pengar. Han uttrycker visserligen förståelse för att hans kunder är besvikna över att ha förlorat pengar, men att det skulle gå så långt som att han under skräckdygnen flera gånger hotades med döden hade han aldrig kunnat föreställa sig.

- Jag har känt de här människorna i 15 års tid, säger James A.

Än i dag lider han av följderna.

- Jag går till psykolog två gånger i veckan.

 

Kommentera
Kopiera länk
Dela