Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tre gripna för mordet på svenskarna

Kapten Johan Palmlöv och löjtnant Gunnar Andersson dog för freden i Afghanistan.
1 av 1

Kapten Johan Palmlöv och löjtnant Gunnar Andersson dog för freden i Afghanistan.

Försvarsmakten

Nyheter | 09/02/2010 13:34

Tre personer har gripits. Kan ha varit inblandade i attentatet mot de två svenska officerarna.

MASAR-E SHARIF. Tre män har gripits i Afghanistan, misstänkta för att vara inblandade i dödsskjutningarna av de två svenska soldaterna, skriver Expressen.

- Polisen tror att de kan ha samarbetat med mannen som sköt dem, säger tidningens reporter Terese Cristiansson.

Afghansk polis misstänker att de tre männen på något sätt samarbetat med den man i polisuniform som sköt ihjäl de svenska officerarna och deras afghanske tolk.

De tre männen ska höra hemma i samma område som skakades av dödsskjutningarna i söndags. Det är oklart om männen tillhör talibanerna eller någon kriminell gruppering.

– Området omkring den här byn är intensiva talibanfästen. Därför är det ganska logiskt att de skulle kunna ha anknytning till talibanerna i området. Polisen uttrycker det som att de är terrorister, men kan inte säga vilken gruppering de tillhör innan utredningen är klar, säger Expressens reporter Terese Cristiansson, som befinner sig på svensk-finska Camp Northern Lights i Afghanistan.

Skytten bar polisuniform och ska tidigare ha samarbetat med det svenska kompaniet. Men det är oklart om han verkligen var polis.

– Det finns två teorier. Den afghanska polisen säger att han inte var polis. Men den svenska Isafstyrkan säger att de känner igen honom från tidigare polisarbete, säger Terese Cristiansson.