Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kineser önskar stärkt ekonomi under tigerns år

1 av 3

Rob Griffith/AP Photo

2 av 3

3 av 3

Vincent Thian/AP Photo

Nyheter | 12/02/2010 12:11

Tigerns år är ett osäkert år, enligt kinesisk tradition, men trots det bra för ekonomin.

BEJING. Det kinesiska nyåret firas på lördag. Oxens år slutar och tigerns år börjar.

Tigerns år är traditionellt ett starkt år för ekonomin.

Medan andra länder har haft problem efter den ekonomiska krisen har Kina växt sig starka under det senaste året. Kina är numera världens största bilmarknad.

Trots det har landet bekymmer med sin ekonomi och med den sociala stabiliteten.

Inför det nya året tycker analytiker att den kinesiska regeringen ska satsa på att skapa fler arbeten, skriver People's Daily.

Många studenter och migranter har små möjligheter till att skaffa arbeten.

- Vår forskning visar förtvivlan bland högskoleutbildade i utkanten av samhället ökar. De ser ingen framtid och tycker inte att de har några möjligheter att ansluta sig till det vanliga samhället, säger sociologen Yu Jianrong, skriver tidningen.

Om landet hamnade i inflation skulle det innebära stora svårigheter för arbetslösa kineser.

- Om inflationstaket inte kan hållas under fem procent, mer än bara en social sektion kommer att påverkas. Missgynnade grupper kommer att drabbas hårdast. Deras inkomst räcker bara att leva på och överlevnad kommer att bli ett problem för dem om det råder allvarlig inflation, säger Hu Xingdou, ekonomi professor på Beijing Institute of Technology.