1 av 3
- Foto: Rafiq Maqbool/AP Photo
2 av 3
- Foto: Rafiq Maqbool/AP Photo
3 av 3
- Foto: Biswaranjan Rout/AP Photo

Finanskrisen lämnar barn utan utbildning

Utbildningsnivån i fattiga länder är fortsatt låg, trots att millenniemålen säger att alla världens barn ska studera inom fem års tid.


Möjligheterna att studera har minskat i fattigare området, meddelar FN:s utbildningsorgan Unesco, berättar Sveriges Radio.

I exportländer, bland annat Bangladesh och Kambodja, är utbildningsnivån låg och bara ett fåtal barn går ut grundskolan.

– De riskerar att komma in i ett permanent utanförskap. Vi gör framsteg i världen men det går alldeles för långsamt. Man måste satsa på det mycket mer målmedvetet, både från fattiga länders regeringar och från den internationella biståndsvärlden, säger Mats Djurberg, tillförordnad generalsekreterare Svenska Unescorådet, till SR.

FN:s millenniemål säger att alla världens barn ska gå i skolan år 2015. Samtidigt ska fattigdomen halveras. Något som Unesco inte tror på. Utbildningskostnaderna har ökat mycket de senaste åren.

– I dagens takt är det 56 miljoner barn som kommer att stå utanför tillgång till grundskola om man inte ökar takten. Med den finansiella krisen så riskerar det att förvärras ytterligare.

I dag är det runt 72 miljoner barn i världen som inte går i skola.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!