Slovenien går mot regeringsskifte

Parlamentsvalet blev jämnt och Slovenien kan vänta en ny vänsterregering.


Slovenien ser ut att få en ny vänsterregering efter fyra år med den konservative premiärministern Janez Jansa vid rodret. Men parlamentsvalet var mycket jämt och ett pensionärsparti kan bli tungan på vågen.

Det socialdemokratiska partiet SD vann en knapp seger i söndagens parlamentsval i Slovenien. När 97 procent av rösterna hade räknats hade SD fått 30,6 procent av rösterna, mot 29,2 för det regerande konservativa Demokratiska partiet (SDS).

Koalition SD har alltså inte egen majoritet i parlamentet och måste bilda en koalitionsregering. Enligt preliminära resultat får partiet tillsammans med sina två mitten-vänsterallierade Zares och Liberaldemokraterna 43 av de 90 platserna i parlamentet, mot 40 för SDS och dess konservativa koalition. Men pensionärspartiet Desus såg ut att få de resterande sju platserna och förväntas ansluta sig till segraren.

Det officiella valresultatet väntas inte förrän den 1 oktober då rösterna från slovener bosatta utomlands, som representerar 2,7 procent av väljarkåren, har räknats. Självständighet Om SD:s partiledare Borut Pahor tar över som premiärminister innebär det att Slovenien återgår till ett vänsterstyre, efter fyra år med en mitten-höger regering. Dagens val var Sloveniens femte sedan landet förklarade självständighet från Jugoslavien 1991.

2004 blev Slovenien medlem i både EU och Nato. 2007 blev man först bland nykomlingarna i EU att införa euron som valuta. Sedan dess har inflationen stigit snabbt och blivit ett orosmoment för landet. I augusti låg den på nära sju procent, den högsta bland euroländerna och att jämföra med drygt tre procent ett år tidigare. Partier på båda sidor har lovat att prioritera att få ordning på ekonomin och bland annat sälja statligt ägda bolag inom finans- och energisektorn.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!