Stockholm

Pelosi kräver ändringar i Bush plan

Bushregeringens räddningsplan för finansväsendet är otillräcklig enligt Pelosi.


Bushregeringens räddningsplan för finansväsendet saknar "nödvändiga säkerhetsanordningar", säger representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi. Men finansministern pressar kongressen att skynda på.

Finansminister Henry Paulsen uppmanade kongressen på söndagen att behandla räddningsplanen snabbt. Han sade att USA trycker på andra regeringar att ta fram liknande planer för sin finansinstitutioner. Samtidigt undvek han demokraters krav på skyddsåtgärder för bostadsägare som är i farozonen.

Nancy Pelosi krävde ändringar i den 700 miljarder dollar dyra planen. Hon sade att kongressen skrider till verket den här veckan för att skydda skattebetalarnas intressen och säkerställa att planen innehåller en "oberoende tillsyn, skydd för bostadsägare och begränsningar av orimliga direktörsförmåner".

– Vi lämnar helt enkelt inte över 700 miljarder till Wall Street i hopp om ett bättre utfall. Demokrater kommer att handla ansvarsfullt och skyddar Main Street från Wall Street", sade Nancy Pelosi, uppger TT.

Pelosi sade att demokraterna samarbetar med republikanerna. Samtidig poängterade hon att man måste komma ihåg de vanliga amerikanernas intressen.

Svindlande, sade Barack Obama vid ett möte i Charlotte i North Carolina. Han sade att slutresultatet måste skydda landets skattebetalare och innehålla åtagande om att reformera kontrollsystemet. Obama lade skulden för Wall Street-krisen på republikanernas ekonomiska politik och hävdade att hans motståndare i presidentvalet John McCain står för samma politik.

– Vi ser nu de katastrofala följderna av denna filosofi runt om oss. Och ändå vill senator McCain fortsätta på samma katastrofala stig, uppgav Obama.

Medarbetare till Obama sade att han varit i kontakt med finansministern Paulsen, kongressledarna Nancy Pelosi och Harry Reid som är senatens demokratiska majoritetsledare, senator Hillary Clinton och förra presidenten Bill Clinton. John McCain höll i en intervju i tv-kanalen CNBC med om kravet på ett kontrollorgan för genomförandet av räddningsaktionen. Planen ska också begränsa de ersättningar som utbetalas till direktörerna i finansinstitutioner som regeringen räddat. Republikanen Barney Frank föreslog att USA:s riksrevisor får uppdraget att kontrollera hur planen genomförs. Låt-gå-politik Harry Reid instämde med Obama i var ansvaret för krisen ligger:

– President George Bushs ekonomiska låt-gå-politik är orsaken, sade senatorn. Det amerikanska folket har all rätt att vara rasande över att vi befinner oss där vi är.

Samtidigt sade Reid att krisen är verklig och att konsekvenserna av inaktivitet vore katastrofala. Ordföranden i senatens bankutskott, demokraten Christopher Dodd, krävde genomlysning och redovisning för hur Bushplanen genomförs. Skattebetalarna vill veta det och de har rätt till det. Vi kräver, som jämlika med regeringen, ansvarighet, sade Dodd.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.