Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Internet döden för utrotningshotade djur

1 av 1

Kevin Frayer/AP/Scanpix

Nyheter | 22/03/2010 14:11

Handeln med utrotningshotade arter blomstrar på nätet.

QATAR. Naturskyddskämpar larmar om handeln med utrotningshotade arter och pekar ut internet som det största hotet på mycket länge.

Aldrig har efterfrågan och tillgången varit så stor på utrotningshotade djur som på internetsajter och forum världen över. Enligt uppgifter kan samlare komma över allt ifrån nyfödda levande lejon till skinn från just flådda isbjörnar med bara ett par enkla knapptryckningar.

Upptäckterna lyftes fram av naturskyddsorganisationer i en rapport som presenterades på FN-organet CITES konvent i Qatar.

– Internet håller på att bli den dominerande faktorn över alla andra i den globala handeln med utrotningshotade arter, sa Paul Todd från International Fund for Animal Welfare (IFAW) enligt BBC.

Tusentals utrotningshotade arter köps och säljs dagligen, levande som döda, i skydd av anonymitet på internet. Den största marknaden är USA följt av Europa, Kina, Ryssland och Australien.

Ett svensk-amerikanskt förslag att reglera handeln med utrotningshotad röd och rosa korall röstades ner på konventet.