Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

EU-kommissionen: "Ingen avstängning av fildelare"

- 22/03/2010, 15:33 -

AP/Scanpix

EU-kommissionen ställde upp på utfrågning efter krav från EU-parlamentet.

I det så kallade Actaavtalet finns inga förslag på att stänga av fildelare. Inte heller finns några förslag på att ge internetleverantörer större ansvar att stänga av kunder som sprider piratkopierat material. Det lovade EU-kommissionen i dag vid en utfrågning.

Det är efter en resolution från EU-parlamentet där det ställs högre krav på insyn i förhandlingarna om Actaavtalet som kommissionen ställde upp på utfrågningen.

Och uppgifterna om att fildelare ska först varnas och sedan stängas av från internet tillbakavisades entydigt.

– Det är helt enkelt inte sant att det finns förslag om ett system med gradvisa bestraffningar. Ingen har föreslagit det och även om någon hade gjort det så skulle EU säga nej, sa EU-kommissionens representant Luc Devigne enligt SvD.

Lika tydlig var Devigne på frågan om internetoperatörer ska få större ansvar att stoppa spridandet av piratkopierat material på internet.

– Det är absolut inte sant, sa Devigne enligt SvD.

Många kritiker har varnat för att Actaavtalet ska innebära alltför stora ingrepp i den personliga integriteten och påminna om den franska, mycket kritiserade, Hadopilagen.

Kanske stillar svaren från EU-kommissionen delvis oron, men målet att bekämpa spridningen av piratkopierat material på nätet är fortfarande en viktig del av Acta.

Förhandlingarna om avtalet fortsätter 12 till 16 april i Nya Zeeland.