Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

EU tror på palestinsk stat om två år

EU
1 av 1

EU har hopp om palestinsk stat

Virginia Mayo/AP/Scanpix

Nyheter | 22/03/2010 20:17

Utrikesministrarna tror på en "oberoende, demokratisk, livsduglig palestinsk stat".

Trots att våldet och attackerna fortfarande återkommer regelbundet mellan Israel och Palestina - och att inga fredsförhandlingar pågår - har EU gott hopp om en palestinsk stat.

Redan om två år kan det vara verklighet, menar EU:s utrikesministrar.

- Vi tror att förhandlingar inom två år ska leda till en överenskommelse som resulterar i en oberoende, demokratisk, livsduglig palestinsk stat, som lever sida vid sida i fred och säkerhet med Israel och andra grannar, sa EU:s utrikeschef Catherine Ashton, efter att hon träffat unionens utrikesministrar på måndagskvällen, enligt Riksdag & Departement.

Ashton beklagade utvecklingen under den senaste tiden, framför allt dödandet av fyra palestinier på Västbanken. Hon uppmanade också såväl Palestina som Israel att avstå från provokationer och våld.

EU vill också stödja ett palestinskt säkerhetsarbete och byggande av institutioner för att underlätta för parterna att återvända till förhandlingsbordet.