1 av 3
- Foto: GREGORIO BORGIA/AP/Scanpix
2 av 3
- Foto: Andrew Medichini/AP/Scanpix
Men pedofilskandalen bortförklarar han med orden "lågt skvaller".
3 av 3
Men pedofilskandalen bortförklarar han med orden "lågt skvaller". - Foto: GREGORIO BORGIA/AP/Scanpix

Påven om pedofilskandalen: "Lågt skvaller"

Påven Benedictus XVI riskerar att ytterligare spä på pedofilskandalen efter ett uttalande där han bemöter dem som kritiserat katolska kyrkan i samband med de många sexuella övergrepp som avslöjats i kyrkans hägn.


VATIKANEN. Påven går i ett fränt uttalande till attack mot kyrkans kritiker och säger att han inte tänker låta sig påverkas av "lågt skvaller".

Den 82-årige påven, Benedictus XVI, ledde tiotusentals troende katoliker i en högmässa under palmsöndagen på S:t Peterstorget i Rom.

Han nämnde inte pedofilskandalen uttryckligen, men hänvisade till den vid flera tillfällen.

"Sjunker ned i syndens träsk"

Påven sa att tron på gud hjälper honom att "samla mod att inte tillåta sig hotas av den dominerande opinionens låga skvaller".

Han pratade också om hur människan ibland kan "falla ner till de lägsta, mest vulgära nivåer" och "sjunka ner i syndens och oärlighetens träsk".

Ställd öga mot öga med en av de största skandalerna i katolska kyrkans moderna historia har Vatikanen valt att angripa media för det de anser vara ett "ohederligt försök" att smäda påve Benedictus och hans ledande rådgivare "till vilket pris som helst".

Tystade pedofilrättegång

Påven själv var på den tiden han var kardinal Joseph Ratzinger och ärkebiskop i München när han tillät en präst, som hade dömts till behandling för pedofili, återinträda som församlingsledare och arbeta med barn.

Prästen dömdes senare för sexuella övergrepp mot barn.

Dessutom har det avslöjats att Ratzingers ställföreträdare i Vatikanens doktrinära nämnd beordrat biskopar i den amerikanska delstaten Wisconsin att krossa en kyrkorättegång mot en präst som anklagats för att ha våldfört sig på uppemot 200 döva pojkar.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Börsen väntas falla efter Israelattack

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Ny dna-metod kan identifiera brottsoffer

1 timme sedan
En ny dna-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.