Måndag 26 Sep
Stockholm

Ekonomer uppmanar regeringar: Stoppa piratkriget

Spanska antipiratlagar möter kritik från forskare.
Spanska antipiratlagar möter kritik från forskare. Foto: AP/Scanpix

I en färsk rapport uppmanar två ekonomiprofessorer regeringar att ompröva den nya lagstiftningsivern mot fildelare av upphovsrättsskyddat material.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

INTERNET. Den spanska regeringen föreslog nyligen ny lagstiftning som gör det möjligt att stänga ner fildelningssajter, som använder samma bittorrentteknik som The Pirate Bay, utan domstolsorder.

Det nya lagpaketet - döpt till lagen för hållbar ekonomi - bär den spanske premiärministern José Luis Rodriguez Zapateros signatur och riktar en rad åtgärder mot nätpiraterna.

Men nu får lagförslaget kritik inte bara från en fildelande allmänhet, utan också två tunga ekonomer, som på forskningscentret FEDEA:s uppdrag skrivit en rådgivande rapport om fildelningskriget.

Professorerna Pablo Fernández och Michele Boldrin menar att hårdare antipiratlagar bara gynnar stora medieföretag och stora artister - på användarnas och de oetablerade artisternas bekostnad.

– De nuvarande förslagen är meningslösa och ineffektiva sätt att försvara artister eftersom de bygger på  redan nu antika förhållningssätt till bekämpandet av pirater, säger rapportförfattarna.

Fernández och Boldrin uppmanar i stället att man söker nya affärsmodeller som kan göra det möjligt för det kreativa skapandet att överleva kommersiellt.

– Internet har förändrat spelplanen och skapat nya regler som kräver avsevärt mycket mindre intellektuell äganderätt, säger professor Pablo Vazquez i en kommentar till rapporten, enligt TorrentFreak.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.