1 av 3
- Foto: Ric Francis/AP/Scanpix
Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann från CSU vill förbjuda scientologerna.
2 av 3
Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann från CSU vill förbjuda scientologerna. - Foto: CSU
Den scientologikritiska filmen "Bis nichts mer bleibt" - "Till det att inget är kvar" - har skapat stor debatt i Tyskland.
3 av 3
Den scientologikritiska filmen "Bis nichts mer bleibt" - "Till det att inget är kvar" - har skapat stor debatt i Tyskland. - Foto: DPA

Bayerns inrikesminister: Förbjud scientologerna

I Tyskland rasar en intensiv debatt om scientologin. Nu kräver inrikesministern i landets största förbundsland att sekten förbjuds.


Scientologerna

Scientologin är en amerikansk religiös rörelse grundad av science fiction-författaren L Ron Hubbard. Trossystemet bär klara spår av grundarens sci fi-bakgrund.

Scientologikyrkan tillämpar en metod som kallas auditing - en "andlig rehabiliteringsfilosofi", som av kritikerna kallas avancerad hjärntvätt.

Kända scientologer är bland andra Tom Cruise, Kate Moss, John Travolta och Samuel L Jackson.

MÜNCHEN. På onsdagskvällen slog 8,69 miljoner tyskar över till tevekanalen ARD för att kolla på spelfilmen Till det att inget är kvar av regissören Niki Stein. Den kontroversiella filmen som lett till demonstrationer och motdemonstrationer över hela Tyskland handlar om den hett omdebatterade scientologisekten.

Och i dess spår kräver nu Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann, från kristdemokratiska partiet CSU, att sekten förbjuds.

I en intervju med Bildzeitung kallar Herrmann scientologerna - en världsomspännande sekt som tror på utomjordingar, har ett helt koppel av Hollywoodkändisar i stallet och bara i Tyskland samlar 5 000-6 000 medlemmar "författningsfientliga, människoföraktande och farliga".

– Scientologernas lära har ett totalitärt maktsystem som mål där människans jämlikhet inte finns på kartan. De bättre, smartare och starkare ska leda de svagare. Det är inte förenligt med vår frihetligt-demokratiska grundordning. Men givetvis måste man också se till den avsevärda faran för medlemmarnas psykiska hälsa, säger Joachim Herrmann till Bild.

Och Joachim Herrmann ser ingen annan utväg än ett förbud mot sekten. Innan den - precis som i USA, där scientologin erkänns som religion och har skattefrihet - får ordentligt fotfäste.

– Ja, jag förespråkar ett förbud. Scientologin är farlig och har ingen plats i vårt land. Det finns än så länge ingen majoritet för ett förbud på förbundsnivå. Fram till att det finns en sådan majoritet på plats är det konsekvent och riktigt att låta Författningsskyddet (tyska Säpo, reds anm) granska scientologerna.

Klipp ur den tyska scientologkritiska spelfilmen Bis nichts mer bleibt:

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polens president stoppar dagen efter-piller

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

2 timmar sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.