Torsdag 23 Sep
Stockholm

CIA-chef: "Vi har inte förlorat på tortyrförbudet"

Michael Sulick, chef för CIA:s hemliga avdelning, säger att underrättelsetjänsten inte tagit skada av förbudet mot så kallad skendränkning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

WASHINGTON. USA:s spioner och hemliga agenter gör jobbet också i dag. Det konstaterade Michael Sulick, chef för CIA:s hemliga operationer, inför en förvånad publik på ett seminarium i förra veckan.

Att president Barack Obama förbjudit den kontroversiella metoden waterboarding, skendränkning, som användes bland annat i Abu Ghuraib-fängelset i Bagdad - och som upprörde en hel värld - har inte påverkat CIA:s arbete i negativ riktning.

– Jag tror inte att vi tagit någon skada överhuvud taget ur ett underrättelseperspektiv, sa Sulick till studenter vid Fordhamuniversitetet.

Enligt Sulick är det dock svårt att sicksacka mellan medborgerliga rättigheter och säkerhetsavväganden i rollen som agent.

– Är man tjänsteman och jobbar med nationella säkerhetsfrågor måste man brottas med de här konflikterna, sa Sulick, som själv gått på Fulhamuniversitetet och jobbat på CIA sedan 1980.

Kommentera
Kopiera länk
Dela