Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kyrkans pedofilarkiv förblir stängt

- 09/04/2010, 15:59 -
Katolska kyrkan i Tronheim.

Katolska kyrkan i Tronheim.

SCANPIX NORGE

Katolska kyrkan i Norge har ett hemligt arkiv över övergrepp som begåtts av katolska präster. Det förblir stängt, säger kyrkans överhuvud.

Tidigare har den katolska kyrkans överhuvud - biskop Bernt Eidsvid - sagt att pedofilarkivet kan komma att öppnas för allmänheten. Något han under fredagen tog avstånd ifrån.

– Det är inte tal om att ge insyn i arkivet, säger han till Verdens Gang.

Innan skandalen i Trondheim avslöjades, där en biskop förgrep sig på en korgosse, berättar Eidsvid att han har kännedom av ett flertal fall där präster begått sexuella övergrepp på barn.

Övergreppens ska  ha skett över flera årtionden och totalt ska sju barn varit utsatta i Olsloområdet.

Enligt biskopen har personer erkänt brotten för präster som är under tystnadsplikt. Därför kan inte kyrkan gå ut med uppgifterna.

– En präst är enligt norsk lag inte är skyldig att avslöja vad han lärt interna forum, det vill säga från bekännelser eller själavård. En person som har utsatts för något allvarligt, eller begått något kriminiellt kan tala fritt utan att vara rädd att prästen kommer att gå vidare med detta, säger Bern Eidsvid till VG.