Torsdag 5 Aug
Stockholm

"Påven ska arresteras när han besöker Storbritannien"

1 av 2
2 av 2

Kan komma att gripas för delaktighet i mörkläggningen av sexualbrott mot barn.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Brittiske evolutionsbiologen, författaren och kände ateisten Richard Dawkins kräver att påven arresteras. Gripandet ska ske när Benedictus XVI besöker Storbritannien i september i år.

Enligt Dawkins har påven gjort sig skyldig till brott mot mänskligheten och Dawkins arbetar nu tillsammans med jurister för att kunna gripa Benedictus XVI enligt samma principer som användes när Chiles förre diktator Augusto Pinochet greps i Storbritannien 1998.

Påven ska i så fall komma att åtalas för sin delaktighet i hemlighållandet och mörkläggningen av de pedofilskandaler som skakar den katolska kyrkan världen över.

Bland annat har Bendictus XVI i ett signerat brev 1985, när han var ansvarig för fall av sexuella övergrepp, argumenterat för att man ska ta hänsyn till "kyrkans bästa" när man beslutar huruvida två sexualbrottsertappade präster ska fråntas sin prästkrage.

– Det här är en man vars första instinkt - när hans präster tas med byxorna nere - är att mörka skandalen och få de unga offren att hålla tyst, säger Dawkins enligt Times.

Tidigare har pro-palestinska aktivister i Storbritannien fått en brittisk domstol att utfärda arresteringsorder på den israeliska politikern Tzipi Livni inför ett statsbesök i landet. Arresteringsordern hävdes efter att Livni ställt in besöket.

Huruvida påve Benedictus XVI vågar beträda brittisk mark i september återstår alltså att se.

Kommentera
Kopiera länk
Dela