- Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/Scanpix

Biskop uteblev från rättegång - dömd till böter

Biskop Richard Williamson förnekade Förintelsen i svensk teve. Nu har han dömts till böter.


När den amerikanske katolske biskopen Richard Williamson gjorde en intervju med SVT:s Uppdrag granskning spreds den snabbt över hela världen. I intervjun hävdade han nämligen att bara "200 000 till 300 000 judar gick under i nazistiska koncentrationsläger".

I Tyskland är det förbjudet att förneka Förintelsen eller centrala delar av den historiska kunskapen om massmordet på Europas judar, romer och andra i samband med andra världskriget.

Och eftersom intervjun gjordes i Tyskland åtalades biskop Williams där och dömdes av en domstol i Regensburg till 12 000 euro i böter. Eftersom han vägrat betala hotades han av fem års fängelse.

Men när rättegången återupptogs närvarade inte biskopen.

– Biskop Williamson skulle gladeligen ha kommit, men brödraskapet S:t Pius X (SSPX) tyckte inte det - för att vara exakt förbjöd de honom från att komma, sa hans advokat, Matthias Lossmann, i domstolen.

Domstolens nya dom föll under fredagseftermiddagen. Biskopen fick i stället för fängelse en straffsänkning. Han ska betala 10 000 euro i böter.

– Biskop Williamson måste ha utgått från att hans yttrande skulle dra uppmärksamheten till sig. Williamson valde medvetet att godta den uppmärksamheten, konstaterade domaren Karin Frahm.

Se Uppdrag granskning-intervjun med biskop Williamson:

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

2 timmar sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

2 timmar sedan
En man tände på fredagen eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut.