1 av 3
2 av 3
- Foto: NATIONAL LABOR COMITTEE
3 av 3

Xbox-arbetarnas lön: 3 kronor i timmen

Så byggs din spelkonsol. Skrämmande arbetsförhållanden avslöjade.


DINGGUAN. Sex till sju dagars arbetsvecka, 15 timmar långa arbetspass, tio minuters lunchrast och 30 grader varmt i lokalen. Att föra samtal med arbetskamraterna är förbjudet. 10-minuterslunchen används till att sova ikapp.

Så ser verkligheten och vardagen ut för arbetarna i Microsfots Xbox-fabrik i Dongguan i södra Kina.

De flesta av dem är inte heller fyllda 18 år.

Arbets- och människorättsorganisationen National Labor Comittee (NLC) jämför arbetsmiljön och arbetsvillkoren med tortyr.

– Det lät som tortyr. Den rasande farten vid monteringslinjen, samma enformiga rörelser om och om igen i tolv timmar eller ännu mer, säger Charles Kernaghan, talesman för NLC, till Daily Mail.

Förutom Microsofts Xbox producerar företaget webbkameror och datormöss åt Microsoft, Hewlett-Packard, Samsung, Acer och Logitech.

Enligt de arbetare som intervjuats i NLC:s rapport är det ändå något annat som är värst med jobbet: Den militaristiska ledningen och sömnbristen upplevs som det allra värsta.

Microsoft säger i ett uttalande att de tar anklagelserna på allvar och lovar att utreda missförhållandena och vidta åtgärder om uppgifterna visar sig stämma, skriver Daily Mail.

 

Läs mer om fabriken på NLC:s hemsida.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Protest mot Postnord-vd:ns lön – tjänar 935 000 i månaden: ”Stopp”

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

Användningen av explosiva ämnen ökade under 2023 jämfört med åren innan och ligger nu i nivå med toppnoteringen från 2019, visar statistik från Polismyndigheten.

Nordea: Trycket på hushållen lättar

Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

1 timme sedan
USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.

Polisen i Vilhelmina rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Singelolycka på E45, nordost om Vilhelmina.", skriver polisen på sin hemsida.

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

1 timme sedan
I stora antiterrorräder i Australien har sju personer gripits. De misstänkta har kopplingar till en tonåring som i förra veckan knivhögg en assyrisk biskop.