Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vulkanen flexar ännu mer muskler

- 19/04/2010, 14:43 -
Vulkanen Eyjafjallajökull fortsätter spy ut aska och lava.
1 av 3

Vulkanen Eyjafjallajökull fortsätter spy ut aska och lava.

Reynir Petursson/AP/Scanpix

2 av 3

Brynjar Gauti/AP/Scanpix

3 av 3

Brynjar Gauti/AP/Scanpix

Fem dagar efter utbrottet i Eyjafjallajökull sjuder det på nytt i vulkanen som stoppat all flygtrafik i norra Europa.

I onsdags förra veckan bröt helvetet loss i den isländska vulkanen Eyjafjallajökull och snart var tiotusentals flygresenärer strandade runt om i världen efter att vulkanaskan spritt sig genom luften och stängt av luftrummet ovanför norra Europa.

I dag spänner vulkanen musklerna igen. Det rapporteras om förnyad och förstärkt aktivitet i vulkanens inre. Den spyr fortfarande ut aska på två kilometers höjd, säger isländska meteorologer.

– Askan ligger mycket lågt och inte högre upp än två kilometer, säger Hjorleifur Sveinbjronsson, geolog vid Islands meteorologiska institut, till nyhetsbyrån Ritzau.

När utbrottet började förra veckan steg askan upp till en höjd av elva kilometer.

– Kraftiga vindar från norr blåser askan söderut och vi har haft starka vulkaniska utlopp så vulkanens topp kan förändras. Möjligtvis stiger lavan upp.

Mängden aska har däremot avtagit. Men det nya askmolnet är på väg över oss.

Enligt den engelska vädertjänsten Met Office kommer molnet nå Skandinavien igen på tisdagsmorgonen, medan den norska vädertjänsten Met.no är mer pessimistisk och beräknar att molnet är här igen redan på måndagskvällen.

– Askan är på väg in med ett lågtryck som nu snurrar söder om Island. Med det kommer också nederbörd som når södra Götaland under tisdagen och Götaland och Svealand under onsdagsdygnet, säger meteorologen Sten Laurin på SMHI, till DN.

Den fruktade grannvulkanen Katla har däremot hållit sig lugn. Än så länge.

De tre senaste gångerna Eyjafjallajökull har haft utbrott, åren 920, 1612 och 1821-1823, har Katla också vaknat till liv strax därpå.