Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rödskjortorna accepterar nyval i november

- 04/05/2010, 14:37

SAKCHAI LALIT/AP/Scanpix

Demonstranterna godtar försoningsplan.

BANGKOK. De våldsamma protesterna i Thailand väntas avslutas sedan de så kallade rödskjortorna nu accepterat premiärministerns förslag om nyval den 14 november.

Premiärminister Abhisit Vejjajiva gick på måndagen ut och föreslog nyval den 14 november som del av en villkorad återföreningsplan för att få ett slut på protesterna i Bangkok.

På tisdagen gick rödkjortorna med på förslaget.

– Vi har beslutat att gå in i försoningsprocessen tillsammans. Vi vill inte att fler liv går förlorade, säger rödskjortornas talesman Veera Musikapong enligt BBC.

Samtidigt poängterade han att det är valkommissionen och inte regeringen som ska besluta om vilka datum valet ska hållas.

Rödskjortorna begär inte heller åtalsimmunitet för handligarna som begåtts under de två månader långa bitvis våldsamma protesterna men kräver att eventuella rättsprocesser som hålls ska vara rättvisa och korrekta.

28 personer har dödats och ett 1000-tal skadats under protesterna.