Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Trots Greklands kris - Estland får införa euron

- 12/05/2010, 17:39 -

Stefan Gustavsson/AP/Scanpix

"Esterna har skött sig med tanke på omständigheterna alldeles utomordentligt väl."

2011 införs euron som officiell valuta i Estland. Landet godkändes på onsdagen som en del av valutaunionen av EU-kommissionen.

Det enda som återstår är ett formellt ja från EU:s finansministrar, ett beslut som fattas i juli om ingen överraskande säger ifrån.

– Estland blir säkert en alldeles utomordentligt väl ansedd medarbetare i den här eurogemenskapen så jag hoppas ju verkligen att ingen ställer sig på bakbenen och vägrar här, säger Estlands tidigare försvarsminister Hain Rebas till Ekot.

Rebas tycker inte heller att den grekiska krisen eller den pressade situationen i Portugal och Spanien säger något om hur väl rustade Estland är för eurosamarbetet.

– Det är ju bara pinsamt att se hur de har misskött sig i unionen när det gäller euron, medan esterna har skött sig med tanke på omständigheterna alldeles utomordentligt väl, säger han till Ekot.