Måndag 19 Apr
Stockholm

Noam Chomsky portad från Västbanken

Författaren och debattören Noam Chomsky hejdades när han skulle besöka palestinska Västbanken.
Författaren och debattören Noam Chomsky hejdades när han skulle besöka palestinska Västbanken. Foto: MURAD SEZER/AP/Scanpix

Den världsberömde vänsterdebattören stoppades av israeliska myndigheter när han försökte ta sig in till Västbanken för att ge en föreläsning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

RAMALLAH. Noam Chomsky, 83, en av världens mest stridbara samhällskritiker, förbjöds på söndagen att ta sig in på Västbanken - det av Israel ockuperade område som sedan 1994 styrs av Palestinska myndigheten.

Chomsky säger sig vara besviken och förvånad över att ha blivit avvisad vid Allenbybron över floden Jordan.

Han skulle ha gett ett antal föreläsningar vid Birzeituniversitetet ch Institutet för palestinska studier i Ramallah på Västbanken.

– Israels regering gillar inte det jag säger - för det placerar dem i samma kategori som alla andra regeringar i världen, säger Chomsky till al-Jazeera.

Sabine Hadad, talesperson för israeliska inrikesministeriet, säger att departementet varit i kontakt med militären för att försöka reda ut det hela. Hon säger till nyhetsbyrån Reuters att det hela beror på ett misstag i och med att gränsvakterna felaktigt antog att Chomsky skulle besöka även Israel.

Men Chomsky avvisar hennes förklaring.

– Det var inget missförstånd. Jag skulle ge en serie föreläsningar, det var tydligt. Jag gör det hela tiden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela