1 av 3
- Foto: Tim Freccia/AP/Scanpix
2 av 3
- Foto: Tim Freccia
3 av 3
- Foto: Tim Freccia/AP/Scanpix

Svenskarna tacklar pirater - med bastu

Ombord på den svenska fregatten Carlskrona svettas svenska flottister. Men inte så mycket på grund av att de färdas i somaliska piratvatten som för att de badar bastu.


MOGADISHU. Utanför den somaliska kusten återfinns nu inte bara de fruktade piraterna i sina små fiskebåtar.

Här patrullerar också tungt beväpnade krigsfartyg från bland annat EU. Till exempel svenska HMS Carlskrona.

Totalt 165 man bor och arbetar på HMS Carlskrona som leder EU:s fartyg utanför Somalias kust.

Uppdraget är att skydda mattransporter mot piratangrepp. Hittills i år har piraterna kapat 23 fartyg.

Men uppdraget har ganska lite att skaffa med kölhalningar, enarmade kapten Blåskägg och skattjakter på öde öar att göra.

På HMS Carlskrona är det bastu, färskt bröd och massage som gäller, uppger nyhetsbyrån AP:s korrepsondent på besök ombord.

En handbok som svenskarna producerat och som delats ut till de andra EU-ländernas manskap innehåller somaliska och engelska fraser som "prata inte" och "lägg ner ditt vapen", men också "lugna ner dig" och "vi är här för att hjälpa er".

Fraserna lär komma till användning när EU-militärerna stiger ombord på somaliska fisebåtar eller flyktinglaster.

Kulturkrockar uppstår ändå i den afrikanska värmen ute till havs. Eller rättare sagt bastuvärmen. För några av de europeiska officerarna har det varit svårt att vänja sig vid svenskarnas bastande.

– En svensk kapten bjöd in en amerikansk amiral att möta hans högsta befäl. Amerikanen leddes ner till saunan i uniform och fick skaka hand med en rad svettiga och leende svenska officerare, berättar örlogskapten Carl Sjöstrand för AP.

Här socialiserar man på fritiden. Spanska, tyska och norska befäl träffar sina svenska kollegor i bastun efter långa dagars piratjakter på den indiska oceanen.

Det är förstås rätt varmt också utanför bastun. Termometern stiger ofta till 37 grader celsius.

– Att basta tillsammans är ett grundläggande sätt att lära känna varandra i Skandinavien, säger Mika Raunu, en matros i den finska flottan till AP.

I bastun samsas ofta - liksom i sovutrymmena - officerare med meniga - i den jämlika skandinaviska traditionen, skriver AP.

Och kvinnor som män.

Bland de kvinnliga besättningsmedlammarna finns Susanne Bursvik, en av två sjuksköterskor som hjälper sjömännen att slappna av med hjälp av en skön massage.

– Om jag kan hjälpa människor att må bättre känner jag att jag gjort mitt jobb, säger hon.

– Alla de här människorna är så långt hemifrån.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!