Måndag 27 Jun
Stockholm

Turkiska islamister tackar Israel

Turkiska propalestinska organisationen IHH:s ordförande, Bolant Yilderim, ger Ahmed al Kurd, en Hamasledare i Gaza, nyckeln till en av konvojerna.
1 av 3
Turkiska propalestinska organisationen IHH:s ordförande, Bolant Yilderim, ger Ahmed al Kurd, en Hamasledare i Gaza, nyckeln till en av konvojerna. Foto:
Bülant Yilderim, ordförande för IHH, som organiserar Frihetsflottan, tillsammans med Hamas ledare Ismail Haniyeh.
2 av 3
Bülant Yilderim, ordförande för IHH, som organiserar Frihetsflottan, tillsammans med Hamas ledare Ismail Haniyeh. Foto:
Succéförfattaren Henning Mankell fanns ombord på ett av skeppen - och har kategoriskt förnekat att det skulle ha funnits vapen ombord.
3 av 3
Succéförfattaren Henning Mankell fanns ombord på ett av skeppen - och har kategoriskt förnekat att det skulle ha funnits vapen ombord. Foto: Adam Ihse / SCANPIX

IHH - den turkiska islamistiska organisationen bakom flottiljen till Gaza, som bordades av israeliska kommandosoldater - tackar Israel för propagandasegern.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

ANKARA. Den internationella konvojen till GazaFrihetsflottan – som stormades av israelisk militär i måndags morse var till stora delar styrd och finansierad av en radikal turkisk islamistorganisation, Insami Yardim Vakfi (IHH, ungefär: Humanitära biståndsstiftelsen).

I denna konvoj på sex fartyg – tre små lastfartyg och tre passagerarfartyg – deltog också svenska Ship to Gaza.

På ceremonin inför avfärden från Turkiet höll IHH:s representanter eldiga tal mot Israel - och dess ledarskap har länge varit nära allierade med den terrorstämplade organisationen Hamas - som kontrollerar Gazaremsan.

Men nu tackar IHH ärkefienden - Israel:

– Vi har blivit berömda. Vi hyser stor tacksamhet mot de israeliska myndigheterna, säger IHH-styrelsemedlemmen Omar Faruk till New York Times.

Uttalandet kan ses som en bekräftelse på att IHH hoppats på övervåld från den israeliska sidan. Kanske till och med att det fanns med i beräkningen från första början.

– IHH är nära förbundet med Hamas och har en lång historia av stöd till väpnad kamp, inklusive terroristaktioner. Organisationen har också nära band med andra militanta islamistgrupper, exempelvis al-Qaida, säger den svenske terrorexperten Magnus Norell till Dagens Nyheter.

Enligt israeliska myndigheter har IHH dessutom varit direkt inblandade i illegala vapenaffärer och smuggling av dessa vapen till Gaza.

Gazaflottans deltagare hoppas på judars död:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.