Söndag 3 Jul
Stockholm

Israel: Gazafartygen sände hatbudskap över radion

Det var på det turkiska fartyget Mavi Marmara som aktivisterna ska ha angripit soldaterna.
1 av 2
Det var på det turkiska fartyget Mavi Marmara som aktivisterna ska ha angripit soldaterna. Foto:
2 av 2

Israel anklagar de propalestinska aktivisterna ombord på den så kallade Frihetsflottans fartyg för att ha sänt ut antisemitiska budskap över radion. Men aktivisterna nekar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

TEL AVIV. På söndagen erkände Israels väpnade styrkor att man redigerat de radioinspelningar som sägs föreställa radioutsändningar från den så kallade Frihetsflottan som förra måndagen stoppades när de försökte bryta blockaden av Gazaremsan.

Radiomeddelandena är grovt antisemitiska och antiamerikanska - men aktivisterna förnekar att de kommer från fartygens radiosändningar och hävdar att Israel förfalskat dem.

"Håll käften - åk tillbaka till Auschwitz", sägs det i ett av de radiobudskap som Israel säger sig ha fått till svar när man varnade fartygen för att fortsätta mot Gaza.

"Vi hjälper araberna att gå mot USA. Glöm inte 9/11, pojkar", heter det i ett annat.

Israel har - efter kritik från aktivisterna - medgett att radioinspelningarna redigerats. Detta för att ta bort tysta partier och ohörbara utrop, säger man i ett uttalande på det israeliska försvarets hemsida.

– På grund av en öppen kanal kan vi inte identifiera det specifika fartyg i Frihetsflottan som sänt ut meddelandena, säger militären.

Men aktivisterna förnekar:

– Alla radiosändnngar till havs kan höras av samtliga kaptener. Återigen har Israel beslagits med lögn i ett försök att försvara de mord de begick morgonen den 31 maj 2010, säger företrädare för Frihetsflottan i ett uttalande, enligt CNN.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.