Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Wikileaksgrundaren jagas av Pentagon

- 13/06/2010, 12:19 -

Sägs inneha 260 000 hemliga dokument.

INTERNET. Julian Assange grundade sajten Wikileaks, som inte minst uppmärksammats för publiceringen av en video där en amerikansk apachehelikopter dödar civilia irakier och två Reutersjournalister i Irak, jagas av Pentagon.

Anledningen är den enorma mängd hemligstämplade dokument Assange och Wikileaks tros inneha. Enligt Daily Mail handlar det om upp till 260 000 dokument som med komprometterande och besvärande uppgifter för USA och dess allierade.

Julian Assange har nu tvingats gå under jorden och befinner sig på hemlig ort. Han ska bland annat ha ställt in sin medverkan i ett panelsamtal i Las Vegas i fredags för att undvika att Pentagon skulle få fatt på honom.

Och uppgifterna Wikileaks kan komma att publicera sägs vara rejält känsliga.

– Om de är sanna så kommer Hillary Clinton och tusentals diplomater över hela världen få en hjärtattack när de vaknar en morgon och upptäcker att hela förrådet av sekretessbelagd utrikespolitik finns allmänt tillgänglig i sökbar form, säger Adrian Lamo som var i kontakt med Manning före gripandet i Kuwait, enligt Aftonbladet.