Måndag 17 Jan
Stockholm

91 gripna i Iran på valårsdagen

Myndigheter skickade hotfulla sms till slumpmässigt utvalda medborgare.s

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

TEHERAN. På årsdagen av det iranska presidentvalet greps i går 91 personer i Iran. Det säger Teherans polischef Hossein Sadjadinia i ett uttalande.

– 91 personer har gripits misstänkta och deras fall har lämnats över till rättsväsendet, säger han enligt BusinessWeek, utan att definiera exakt vad de är misstänkta för.

Det var annars ganska stillsamt på årsdagen av valet, trots att många trott att stora demonstrationer skulle genomföras. Men de ställdes in av oppositionsledarna för att inte riskera att folk kom till skada.

Säkerhetsstyrkor ska ha stått posterade på flera platser i Teheran som en signal till eventuella aktivister. Och slumpmässigt utvalda iranier ska ha fått sms med hotfulla budskap från myndigheterna.

"Kära medborgare, du har blivit lurad av utländska medier och samarbetar med dem. Upprepas detta kommer du att behandlas i enlighet med den islamisk straffrätt." ska det ha stått i meddelandet.

Oppositionen i Iran hävdar fortafarande att det var ett omfattande valfusk som gjorde att Mahmoud Ahmadinejad vann valet för ett år sedan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela