Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Israel utreder konvojattacken själva

- 14/06/2010, 12:53 -

Baz Ratner/AP/Scanpix

"Israel har agerat lagligt, ansvarsfullt och med fullständig transparens."

Israel har avvisat alla rop på en FN-ledd internationell undersökning av konvojattacken mot hjälpsändningarna till Gaza för två veckor sedan.

Men nu har den israeliska regeringen röstat igenom ett förslag om att en oberoende israelisk kommission ska utreda varför nio turkiska medborgare dog i attacken.

I och med detta menar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att folk kommer få svar på sina frågor.

– Regeringens beslut kommer visa världen att Israel agerat lagligt, ansvarsfullt och med fullständig transparens, säger han enligt Haaretz.

Turkiet är dock inte lika övertygade.

– Vi har inget förtroende överhuvudtaget för att Israel ska kunna genomföra en opartisk utredning efter denna attack mot en civil konvoj på internationellt vatten, säger Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoghlu enligt Sveriges Radios Ekot.

I Israels utredande kommission ingår bland annat fredspristagaren David Trimble från Nordirland och den kanadensiske juristen Ken Watkin men de har ingen rösträtt i kommissionen. De är inte heller garanterade tillgång till samtliga dokument i ärendet.