Söndag 9 Maj
Stockholm

Militär överväger att kväva utrensningen i Kirgizistan

En uzbek ber om hjälp.
1 av 3
En uzbek ber om hjälp. Foto: Sergei Grits/AP/SCANPIX
Lokal polis uppges i vissa fall blunda för den etniska utrensningen.
2 av 3
Lokal polis uppges i vissa fall blunda för den etniska utrensningen. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/SCANPIX
Civila uzbeker beväpnar sig.
3 av 3
Civila uzbeker beväpnar sig. Foto: Maxim Shubovic/AP/SCANPIX

Moskvaledd säkerhetsgrupp överväger att med militär försöka stoppa den etniska utresningen i Kirgizistan. Samtidigt uppger Röda korset att hundratals har dött i våldsamheterna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är den moskvaledda säkerhetsgruppen CSTO, som består av före detta Sovjet-länder, som nu överväger att med våld stoppa den etniska utrensningen i Kirgizistan.

Våldsamheterna mellan uzbeker och kirgizer, som började förra veckan, har eskalerat under helgen. Landets näst största stad Osj uppges i stort sett ligga i ruiner.

– Vi kan inte veta exakt, men vi pratar om hundratals döda, säger Christian Cardon, talesman för Röda korset, till Recordnet.

Tusentals uzbeker flyr nu till grannlandet Uzbekistan i panik. Flera säger att de blivit attackerade av kirgisiska gäng i vad som beskrivs som ett "folkmord". 

– Stora grupper av kirgizier åker runt och attackerar oss. De tänder eld på våra hus och skjuter uzbeker, säger Mohammed Askerov, till Daily Star.

Upploppen i Kirgizistan, som är de blodigaste sedan presidenten Kurmanbek Bakijev avsattes i april i år, har skapat oro bland världens ledare. Både USA och Ryssland har militära baser i landet, men också Kina uppges följa utvecklingen noggrant.

Tidigare har Ryssland vägrat skicka trupper för att säkerställa säkerheten. I helgen skickade landet trots allt 150 fallskärmsjägare för att skydda militärbaser och ryska familjer.

FN:s generalsekreterare Ban-Ki Moon har i ett uttalande sagt att han djup oroad av utvecklingen, samtidigt beslöt FN att skicka ett sändebud till landet, uppger Daily Star.

Kommentera
Kopiera länk
Dela