Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Militär överväger att kväva utrensningen i Kirgizistan

- 15/06/2010, 19:32 -
En uzbek ber om hjälp.
1 av 3

En uzbek ber om hjälp.

Sergei Grits/AP/SCANPIX

Lokal polis uppges i vissa fall blunda för den etniska utrensningen.
2 av 3

Lokal polis uppges i vissa fall blunda för den etniska utrensningen.

Alexander Zemlianichenko/AP/SCANPIX

Civila uzbeker beväpnar sig.
3 av 3

Civila uzbeker beväpnar sig.

Maxim Shubovic/AP/SCANPIX

Moskvaledd säkerhetsgrupp överväger att med militär försöka stoppa den etniska utresningen i Kirgizistan. Samtidigt uppger Röda korset att hundratals har dött i våldsamheterna.

Det är den moskvaledda säkerhetsgruppen CSTO, som består av före detta Sovjet-länder, som nu överväger att med våld stoppa den etniska utrensningen i Kirgizistan.

Våldsamheterna mellan uzbeker och kirgizer, som började förra veckan, har eskalerat under helgen. Landets näst största stad Osj uppges i stort sett ligga i ruiner.

– Vi kan inte veta exakt, men vi pratar om hundratals döda, säger Christian Cardon, talesman för Röda korset, till Recordnet.

Tusentals uzbeker flyr nu till grannlandet Uzbekistan i panik. Flera säger att de blivit attackerade av kirgisiska gäng i vad som beskrivs som ett "folkmord". 

– Stora grupper av kirgizier åker runt och attackerar oss. De tänder eld på våra hus och skjuter uzbeker, säger Mohammed Askerov, till Daily Star.

Upploppen i Kirgizistan, som är de blodigaste sedan presidenten Kurmanbek Bakijev avsattes i april i år, har skapat oro bland världens ledare. Både USA och Ryssland har militära baser i landet, men också Kina uppges följa utvecklingen noggrant.

Tidigare har Ryssland vägrat skicka trupper för att säkerställa säkerheten. I helgen skickade landet trots allt 150 fallskärmsjägare för att skydda militärbaser och ryska familjer.

FN:s generalsekreterare Ban-Ki Moon har i ett uttalande sagt att han djup oroad av utvecklingen, samtidigt beslöt FN att skicka ett sändebud till landet, uppger Daily Star.