En uzbek ber om hjälp.
1 av 3
En uzbek ber om hjälp. - Foto: Sergei Grits/AP/SCANPIX
Lokal polis uppges i vissa fall blunda för den etniska utrensningen.
2 av 3
Lokal polis uppges i vissa fall blunda för den etniska utrensningen. - Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/SCANPIX
Civila uzbeker beväpnar sig.
3 av 3
Civila uzbeker beväpnar sig. - Foto: Maxim Shubovic/AP/SCANPIX

Militär överväger att kväva utrensningen i Kirgizistan

Moskvaledd säkerhetsgrupp överväger att med militär försöka stoppa den etniska utresningen i Kirgizistan. Samtidigt uppger Röda korset att hundratals har dött i våldsamheterna.


Det är den moskvaledda säkerhetsgruppen CSTO, som består av före detta Sovjet-länder, som nu överväger att med våld stoppa den etniska utrensningen i Kirgizistan.

Våldsamheterna mellan uzbeker och kirgizer, som började förra veckan, har eskalerat under helgen. Landets näst största stad Osj uppges i stort sett ligga i ruiner.

– Vi kan inte veta exakt, men vi pratar om hundratals döda, säger Christian Cardon, talesman för Röda korset, till Recordnet.

Tusentals uzbeker flyr nu till grannlandet Uzbekistan i panik. Flera säger att de blivit attackerade av kirgisiska gäng i vad som beskrivs som ett "folkmord". 

– Stora grupper av kirgizier åker runt och attackerar oss. De tänder eld på våra hus och skjuter uzbeker, säger Mohammed Askerov, till Daily Star.

Upploppen i Kirgizistan, som är de blodigaste sedan presidenten Kurmanbek Bakijev avsattes i april i år, har skapat oro bland världens ledare. Både USA och Ryssland har militära baser i landet, men också Kina uppges följa utvecklingen noggrant.

Tidigare har Ryssland vägrat skicka trupper för att säkerställa säkerheten. I helgen skickade landet trots allt 150 fallskärmsjägare för att skydda militärbaser och ryska familjer.

FN:s generalsekreterare Ban-Ki Moon har i ett uttalande sagt att han djup oroad av utvecklingen, samtidigt beslöt FN att skicka ett sändebud till landet, uppger Daily Star.

/
/
/
/
/
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

1 timme sedan
Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.